Boško Obradović Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Najave o transformaciji Elektroprivrede Srbije (EPS) iz javnog preduzeća u svojini države i građana Srbije u akcionarsko društvo, koje stižu iz izvora bliskih vladi u tehničkom mandatu, početak su privatizacije strateški najvažnije privredne grane u zemlji i potpunog gubitka energetskog suvereniteta, ocenio je danas Patriotski blok.

„Ovaj prljavi poduhvat, za koji je nesumnjivo da ga, koliko god to demantovao Aleksandar Vučić, predvode njegovi najbliži saradnici, početak je prevare veka koja vodi ka ekonomskom razvlašćivanju države i njenom potpunom dovođenju u kolonijalni status“, navodi se u saopštenju Patriotskog bloka.

Ukazano je da vlast u Srbiji u ruke stranaca, a o trošku građana, „predala kompletnu ekonomiju i sve prirodne resurse, uključujući i vode“, i sada je na red došla i elektroprivreda.

„Model koji vlast primenjuje je potpuno isti – uništi pa prodaj i prikaži sebe kao spasioca privrede i nacije“, naveo je Patriotski blok.

Po njihovoj proceni budući „strateški partner“, odnosno novi vlasnik EPS-a je američki UGT Renewables LLC, „kompanija s kojom ova vlast ima kratku i kompromitujuću istoriju saradnje“.

Reč je o američkoj firmi s kojom je početkom avgusta 2021. godine Zorana Mihajlović, ispred Ministarstva rudarstva i energetike, potpisala monopolistički Sporazum o saradnji na izgradnji solarnih panela na površini od 2.000 hektara, kojim su iz ovog ekstremno unosnog posla isključeni svi drugi potencijalni investitori“, ističe se u saopštenju Patriotkog bloka.

Patriotski blok, u kojem su Srpski pokret Dveri, Uspravna Srbija, Nova snaga Srbije, Ravnogorski pokret i Ne damo đedovinu, spreman je da bude „predvodnik otpora ekonomskoj i političkoj okupaciji Srbije“ koja će, kako smatraju, prodajom EPS-a „dobiti svoj završni oblik“.

BONUS VIDEO Pavle Grbović o EPS-u

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare