Ištvan Pastor Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ja nisam evroskeptik, ništa se po tom pitanju kod mene nije promenilo, ali čovek ima odgovornost da bude realan, da se suoči sa onim što vidimo kao poruku sa nivoa Evropske unije, izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine, predsednik Skupštine AP Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

Posle poslednjih parlamentarnih izbora u EU i konstituisanja nove Evropske komisije, svi mi u Srbiji smo očekivali novu politiku, dinamičniju politiku, predvidljiviju politiku proširenja EU prema Zapadnom Balkanu, pre svega prema Srbiji, ali to u protekle dve godine nismo videli, rekao je Pastor.

Na pitanje da li je do toga došlo zbog toga što Srbija kaska u ispunjavanju standarda na putu ka EU ili je to zbog same EU, Pastor kaže da je to sigurno jedna vaga koji ima dva tanjira, i da u oba ima određene težine.

„Poslednji izveštaj Evropske komisije je nefer u odnosu na Srbiju, jer smo uložili ogromne napore i u tom izveštaju se više prepoznaju razlozi za neodmicanje u procesu priključenja Srbije Evropskoj uniji, kao neka vrsta samopravadavanja EU. Sigurno da nije sve perfektno ni ovde, ali tim procesom samo delimično upravljamo mi, a delimično bi trebala EU“, istakao je on.

Na pitanje da li je SVM, koristeći svoje veze u Evropskom parlamentu, pokušavao da utiče na to da se iz konačnog izveštaja EK o Srbiji izbace oni delovi koji pozivaju da se rasvetle velike afere, poput Krušika, Jovanjice, Savamale, Pastor kaže da se ne radi u prikrivanju i guranju pod tepih velikih korupcionaških afera, već da se radi o klasičnom baratanju sa jednom istinom i jednom laži, od koje se onda pravi poluistina.

„Ja jesam uticao na to da se izveštaj EK približi realnosti i to ću uvek činiti, jer je Srbija moja domovina. Ono za šta sam se ja zalagao, to nisu bila ova pitanja“, naglasio je on.

Pastor kaže kako ne misli da je tačna slika Vučića i Orbana za koje neki govore da vladaju čvrstom rukom, zaobilazeći institucije, i da time udaraju na temelje EU – demokratiju i vladavinu zakona.

„I jedan i drugi imaju visok nivo legitimiteta koji nije uobičajen u evropskoj politici. Taj legitimitet je i obaveza da se koristite onim ovlašćenjima koje dobijete od birača. U ovih godinu dana smo to videli na polju pandemije – efikasnost u preduzimanju mera, efikasnost oko nabavke vakcina, podrška ljudima i privredi. To su mere koje su prisutne u obe zemlje“, rekao je on.

Moja izjava o poštovanju mađarskog premijera Viktora Orbana zbog toga što se ne povinuje interesima velikih, pa ni Evropske unije, izrečena je kao reakcija na novinarsko pitanje upućeno u vezi sa pozicijom Orbanove stranke Fides unutar Evropske narodne partije (EPP), izjavio je Pastor.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar