Ištvan Pastor Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da vidi sličnosti između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana u tome što sarađuju sa svima, traže tačke dodira, govore glasom razuma i, pre svega, vode računa o interesima svojih država.

„Zastupaju stav da pravo na interes nije pitanje veličine, nego poštovanja i pripada svakom, bez obzira na veličinu zemlje“, rekao je Pastor za list Danas i dodao da će im uvek pomoći, koliko može.

Ne mislim da je to autokratija, istakao je Pastor, navodeći da su obojica predsednici svojih stranaka i da je to „drugi par rukava“.

„Bore se da im stranka bude uspešna. Ali, zar to nije posao svakog predsednika, svake stranke, uvek i svugde“, upitao je lider SVM.

Na pitanje o tome da se u izveštaju Evropskog parlamenta nalaze teme poput Jovanjice, Krušika, Telekoma i da se traži rešenje tih afera, Pastor je ukazao da se sve mora rasvetliti i razjasniti, a tamo gde ima elemenata za gonjenje, to državni organi moraju permanentno činiti. U tom delu mi je izveštaj EP nepotreban i, što se kaže – vređa inteligenciju, rekao je Pastor, napomenuvši da njega više razočarava ukupan izveštaj, pristup i odnos evropskih institucija prema regionu i Srbiji.

„Tapkanje u mestu, beskrajnost novih uslova i zahteva“, naveo je Pastor.

On je ocenio da, ako EU zaista hoće da pomogne, to nije poligon međupartijskog dijaloga, jer opozicija uvek i svuda, ne smao u Srbiji, traži pomoć sa evropske scene.

„Pokušaće se pomoći opoziciji, biće sve lepo zapakovano u brigu za demokratiju, padaće krokodilske suze. Već viđeno, izdržaćemo“, zaključio je Pastor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare