Premijer Srbije Miloš Vučević bio je učesnik Bledskog strateškog foruma, koji je ove godine održan pod nazivom “Svet paralelnih stvarnosti”. Teme su bile ozbiljne i ticale su se međunarodne bezbednosti, ekonomskog razvoja, ljudskih prava… Međutim, predsednik srpske Vlade mogao je naširoko i nadugačko da govori baš na onu zadatu, te da objasni svim učesnicima kako funkcioniše Srbija, država paralelnih stvarnosti. Zemlja u “zlatnom dobu”, u kojoj se građanima nude parizer i pašteta po sniženim cenama kako bi preživeli.

Na Bledskom strateškom forumu, 19. po redu, učestvovali su predsednici Vlada i ministri spoljnih poslova nekoliko država regiona, kao i predstavnici Evropske unije. U fokusu su bile gеopolitičkе tеmе, izmеđu ostalog rat u Ukrajini, sukob na Bliskom istoku, ali i еkonomija i zеlеna tranzicija.

Ocena je da živimo u svetu paralelnih stvarnosti, a vrlo dobar primer toga je upravo naša država.

Jer, kako drugačije nego paralelnom stvarnošću možemo nazvati pokušaje vlasti da nas ubedi da nikad nismo živeli bolje? A umemo da čitamo i mislimo, možemo da vidimo i osetimo realno stanje na sopstvenoj koži.

Kako dugačije, nego paralelnom stvarnošću možemo nazvati situaciju u kojoj premijer jedne države poput TV prodavca u udarnom terminu promoviše paštetu, parizer, prašak za veš, uloške… po sniženim cenama?

Bolnice kao da je “rafal” razneo

Upravo je to pre svega nekoliko dana radio premijer Miloš Vučević, predstavljajući akciju “Najbolja cena”, gde se građanima države koju vlast naziva “ekonomskim tigrom” nudi 81 proizvod po nižoj ceni do kraja oktobra.

Miloš Vučević Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Taman toliko da “prežive” i da se zabašuri kriza oko rudnika litijuma, o čemu ćemo kasnije…

Takođe, nije lako objasniti ni kako je moguće da nam u goste dolazi francuski predsednik Emanuel Makron, i da tom pilikom sklapamo ugovor o kupovini 12 aviona “rafal” za 2,7 milijardi evra, dok u isto vreme imamo potpuni haos u bolnicama.

Samo jedna od slika tog haosa jeste fotografija jednomesečne bebe koja leži u krevecu usred memljive sobe Opšte bolnice u Pančevu.

Fotografiju je objavio njen otac Vladimir Toškov, a tigrovi iz Nemanjine 11 su brže-bolje naredili da se soba prekreči, kako bi potpredsednica vojvođanske Vlade Sandra Božić mogla da dođe, da se slika i pošalje poruku da je sve OK.

„U okviru obilaska Opšte bolnice u Pančevu, posetila sam i Dečije interno odeljenje koje je na meti zlonamerne kampanje pojedinih opozicionih medija. Prilikom posete zdravstveni radnici su naveli podatke o uslovima u kojima borave deca, te su se osvrnuli na konkretan događaj objavljivanja fotografije sobe nakon prokišnjavanja krova na delu iznad sporne sobe, a koje je uslovljeno minulim vremenskim nepogadama“, napisala je Božić na svom Instagram profilu, kriveći za sve, naravno, “zlonamerne medije.

Meta: Novinar

Da ostane zabeleženo, zlonamerni smo bili i kad smo izvešavali da trudnice i porodilje borave u bolnicama bez klima uređaja na +40, pa im je ministarka Milica Đurđević Stamenkovski nosila ventilatore. I tako u nedogled…

Milica Đurđević Stamenkovski donacija rashladnih uređaja GAK Narodni front Foto:Instagram/djurdjevicmilica

Zbog svih naših “zlonamernosti” predsednica Skupštine Ana Brrnabić napravila je jedan video uradak u kojem se targetiraju svi novirari Junajted grupe. Nadrealno? U Srbiji baš i ne.

Na spisku neobjašnjivih stvari i pojava u srpskoj stvarnosti svakako je i odnos sa Rusijom.

PROČITAJTE JOŠ....

Samo nekoliko crtica u vezi te teme.

Godinama ne uvodimo sankcije Moskvi, iako se od nas to traži. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u više navrata da to nećemo uraditi. A onda stiže informacija da smo prodavali oružje koje je završilo u rukama Ukrajinaca, a Vučić saopštava da se dve i po godine nije čuo s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV / POOL

Taman kad smo pomislili, to je definitivan razlaz s Moskvom, u ponedeljak popodne stiže vest:

“Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin sastaće se u sredu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Vladivostoku, saopštio je pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov”.

“Sve zavisi…”

Kad smo kod Vulina, teško je bilo razumeti i da u Srbiji koja se predstavlja demokratskom državom i dalje postoje spiskovi za verbalni delikt i da je upravo pomenuti potpredsednik Vlade za njih zadužen.

Aleksandar Vulin Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Na osnovu tih spiskova zabranjuje se ulazak u Srbiju ili se zadržavaju na granici svi oni “nepodobni”, kritičari aktuelnog režima.

Na posletku ona za život građana Srbije možda i najvažnija tema.

U kakvoj to paralelnoj stvarnosti država između rudnika litijuma i čistog vazduha, zemlje i vode, bira ono prvo? A istovremeno građane koji se tome protive privodi i svrsatava u red “terorista”.

Najpre je policija predvođena ministrom unutrašnjih poslova Ivicom dačićem krenula u akciju privođenja na desetine ekoloških aktivista koji su protestovali protiv rudnika litijuma u Beogradu. Zatim je na sajtu “Kopaćemo” objavljen spisak ljudi, koje nazivaju “ekološkim teroristima”. Na tom spisku su ljudi poput Zlatka Kokanovića iz Ne damo Jadar ili Bojana Simišića iz Eko straže, a tu je i poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta.

I dok se javnost ubeđuje da vlast nema ništa s ovim sajtom, niti sa spiskom, opet se na vrlo problematičan način oglašava ministar Dačić, koji na pitanje da li je ovo targetiranje ljudi, kaže “sve zavisi”.

Na posletku, da li ćemo verovati u pravu ili paralelnu stvarnost koju nam servira ova vlast, može se dati isti odgovor. Sve zavisi. Od svakog od nas.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare