Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovska vlada je večeras pala, a Aljbin Kurti više nije premijer.

Poslanici su nakon rasprave večeras izglasali nepoverenje Kurtiju. Za nepoverenje Vladi glasao je 81 poslanik, 32 ih je bilo protiv, dok je jedan bio uzdržan.

Za tu odluku glasali su, između ostalih, poslanici DSK koji su do samo pre nekoliko sati bili formalno koalicioni partneri „Samoopredeljenja“, a koji su i pokrenuli čitavu priču o smeni aktuelnog premijera.

Demokratski savez Kosova Ise Mustafe nije oprostio koalicionom partneru Aljbinu Kurtiju smenjivanje ministra unutrašnjih poslova, pa je kabinetu lidera pokreta Samoopredeljenje izglasano nepoverenje posle svega pedesetak dana vlasti.

Njih je u tome podržala većina opozicionih stranaka, na čelu sa DPK Kadrija Veseljija.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je, pred glasanje, da želi da se zahvali ministru odbrane Antonu Kuniju, koji je pružio ruku dijalogu.

Izrazio je žaljenje što odluka DSK o izglasavanju nepoverenja vladi „nije doneta na Kosovu, već van njega“.

Kurti je ocenio da je specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Ričard Grenel imao veliki uticaj.

Rasprava u kosovskoj skupštini trajala je ceo dan, a obeležile su je svađe unutar stranaka, pauze, ali i jedna neočekivana ponuda.

Kosovski ministar odbrane iz Demokratskog saveza Kosova (DSK) Anton Kuni predložio je da se Kurtiju da još jedna šansa, pod uslovom da povuče odluku o smeni ministra unutrašnjih poslova Agima Veljiua i potpuno i besuslovno ukine takse na srpske i proizvode iz BiH.

Poslanici su otišli na jednosatnu pauzu, a Kuni je pre toga rekao da Kurtiju treba dati sat vremena da razmisli o tom predlogu i razmotri sve primedbe poslanika DSK. Dodao je da nijedna druga opcija, osim ponuđene, nije u igri.

Zamenik predsednika Skupštine Arberie Mgavci je, međutim, objasnio da je za povlačenje predloga DSK o opozivu Kurtija, potrebno i da svoje potpise povuku poslanici, njih 44 koji su taj predlog podržali.

Kurtijeva vlada je oborena je nakon 50-tog dana na vlasti  i to je najkraći mandat jedne prištinske vlade.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram