Foto:Amir Hamzagic/ATAImages/M. K./ATAImages/Zoran Lončarević/Nova.rs

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši predsednik pokrajinske vlade Vojvodine Bojan Pajtić, koji je ranije rekao da je deo odgovornosti za dešavanja na Kosovu na predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, večeras je ocenio da je na delu "mali 'coup d'etat' (državni udar), kojim su prvi dojučerašnji saradnici, potpredsednik Srpske liste i kontroverzni biznismen sa severa Kosova Milan Radoičić i direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin drastično otežali međunarodni i bezbednosni položaj svog 'Šefa'".

„Izgleda da scenario o kome sam govorio juče ujutro kod Danice (Vučenić na TV N1) deluje sve izvesniji. Negovao je (Milana) Radoičića i njegove kriminalne strukture, tretirao ih kao integralni deo svoje stranke, obezbedio im zašitu države i neprikosnovenu vlast nad srpskom zajednicom na severu Kosova. Zauzvrat je dobio udeo u neslućenim količinama novca od šverca narkotika i oružja, batinaše koji prebijaju novinare i političke protivnike i kupuju glasove za režim“, napisao je Pajtić na društvenoj mreži Iks.

On je ocenio da je „sve bilo idilično, dok SAD nisu uvele sankcije Radoičiću“.

„Nijedna kompanija koja sarađuje sa firmama iz SAD ne može da sarađuje sa njegovim. Potpuno je izolovan. Dugo čeka da ‘Šef’ koga Zapad i dalje podržava, ishoduje da se sankcije skinu, ali ništa. Odlučuje da se okrene logičnom savezniku – Rusima, kojima odgovaraju nova žarišta da bi se skinuo fokus međunarodne zajednice sa Ukrajine“, naveo je Pajtić.

Bojan Pajtić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Organizuje ljude, naoružava ih i priprema oružanu akciju (‘Šef’ je povukao srpske policajce iz kosovskih policijskih snaga, obezbedivši da je Radoičić na Severu ‘sve i svja’). Koristi opravdani gnev uplašenih ljudi. BIA, koja inače zna ko je juče sa kim popio kafu u Zvečanu naprasno ‘propušta’ da primeti da se priprema akcija teško naoružane formacije koju čine više desetina ljudi (govorimo o malenom prostoru i malenoj zajednici). Na čelu BIA je, o slučajnosti, još jedan koji je pod sankcijama SAD zbog korupcije i organizovanog kriminala“, dodao je on.

Pajtić je rekao i kako je na delu „mali ‘coup d’etat’, kojim su prvi dojučerašnji saradnici, Radoičić i Vulin (koji zna da mu se zbog sankcija Zapada sprema smena) drastično otežali međunarodni i bezbednosni položaj svog ‘Šefa'“.

Milan Radoičić Foto:Milos Tesic/ATAImages

„Čini se da opozicija, kada je u pitanju svrgavanje diktatora, neće od ‘njegovih’ stići na red. Ima tu i neke kosmičke pravde. Nije on sa đavolom tikve sadio, on je đavola napravio. Eto, čini mi se da je ovo najizvesniji scenario“, rekao je Pajtić.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je večeras u intervjuu za „Euronews Albania“ da je grupu koja je učestvovala u oružanom sukobu sa Policijom Kosova „predvodio Milan Radoičić po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića“.

Dželjalj Svečlja Foto: N1

Svečlja je naveo i kako se Milan Radoičić „po svoj prilici nalazi u Vojnoj bolnici u Beogradu“.

„Radoičić se po svoj prilici nalazi u Vojnoj bolnici u Beogradu. Tamo nije sam. Ima i ranjenih u bolnici u Novom Pazaru, gradu blizu granice sa Kosovom“, rekao je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Prethodno je Svečlja na svom Fejsbuk nalogu objavio video-snimak iz manastira Banjska, na kojem se, kako on tvrdi, vidi i Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste, koji se nalazi na „crnoj“ listi SAD i Velike Britanije.

Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla

Inače, kosovski ministar unutrašnjih poslova je juče saopštio i da su u Banjskoj pronađeni dokumenti koji „dokazuju učešće Radoičića u nedeljnim napadima na severu“.

Foto:betimiperdrejtesi.com

„Ovo je spisak oružja ili dozvola od institucija Srbije koji je dat Milanu Radoičiću, gde postoji i spisak oružja koje poseduje, sa brojevima, sa svim pronađenim u prvom autu u redu, i definitivno original dokument je u rukama forenzičara“, rekao je tada Svečlja.

Foto:betimiperdrejtesi.com

Podsetimo, Milan Radoičić povezivan je sa različitim krivičnim delima – od trgovine drogom, preko umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića, do nelegalnog iskopavanja šljunka. Radoičić je kao potpredsednik Srpske liste direktno uključen u politiku i donošenje odluka koje se odnose na život Srba na Kosovu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare