Političku krizu u Beogradu mogu da razreše novi, ponovljeni izbori koji će biti spojeni sa lokalnim izborima u glavnom gradu. Opozicija priželjkuje takav scenario, ali pod uslovima da se poboljšaju izborni uslovi. Ipak, to nije jedino potencijalno rešenje za formiranje nove gradske vlasti. U drugim scenarijima, većinu SNS i SPS moraće da obezbede odbornici Branimira Nestorovića - svih šest izabranih ili pojedini, “odabrani” koji će preleteti na stranu vlasti.

Ovo su tri realna scenarija za postizbornu kombinatoriku u glavnom gradu, uz koji postoji i četvrta mogućnost koja uključuje saradnju koalicije “Srbija protiv nasilja” i odbornika sa liste Branimira Nestorovića.

Ipak, ovakav epilog praktično je nemoguć ako uzmemo u obzir izjave predstavnika liste SPN, ali i stav Nestorovića da neće u koaliciju sa proevropskom opozicijom.

Branimir Nestorović Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Za sada najizvesniji je scenario da će većina u Skupštini grada biti obezbeđena kroz podršku nekoliko odbornika sa liste “MI-Glas iz naroda” koju predvodi kontroverzni doktor Nestorović.

Nezvanično, odbornik Aleksandar Jerković najbliži je opciji da “preleti” na stranu vlasti, imajući u vidu da već postoje određene trzavice sa ostatkom liste na kojoj je izabran.

Jerković je vešto odbijao da odgovori da li je bilo razgovora oko njegovog prelaska na stranu vlasti i poručio da je bitno da se održi koaliciji “MI-Glas iz naroda. Istovremeno, u javnosti se istinski ili fabrikovano sve češće pojavljuju pukotine na relaciji Nestorović-Jerković što može da dovede raspada ove koalicije.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Jerković nije jasno i glasno izjavio da će glasati za izbor Šapića, dok je Branimir Nestorović poručio da neće podržati režim ili opozicije. Iz svega navedenog, izvesniji je scenario u kojem će većinu obezbediti nekoliko odbornika, a ne cela lista “MI-Glas iz naroda”.

Kada je reč o scenariju u kojem Beograđani idu na ponovljene izbore, njih će biti ako niko iz opozicije, što uključuje i odbornike sa liste Nestorovića ne podrži SNS i SPS ili ako vlast proceni da treba ponovi izaći na birališta zajedno sa lokalnim izborima u Beogradu.

Konačno, najmoćniji član SNS Aleksandar Vučić od 17. decembra uporno ponavlja da od Nestorovića zavisi da li će biti novih izbora, ali da veruje da će biti većine.

Foto:M.M./ATAImages

Nikola Jovanović iz Centra za lokalnu samoupravu (CLS) kaže za Novu da vlast ima kapacitet i potrebne mehanizme da formira većinu u Beogradu uz moguću podršku nekih odbornika sa liste Branimira Nestorovića.

“Vrlo je realno da pojedini odbornici podrže SNS u Beogradu, ako predsednik države izabere tu strategiju. U tom slučaju Šapić se slabo pita. Ali opozicija ne treba da se bavi tim stvarima, već treba da se drži glavnog arguments – izbori su bili neregularni i rezultat ne odgovara pravoj volji Beograđana”, objašnjava Jovanović za Novu.

Nikola Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Govoreći o mogućim novim izborima, kao jednom od potencijalna i sasvim realna tri scenarija, Jovanović poručuje da su novi izbori izvesni ukoliko opozicija ostane čvrsta u stavu da ne priznaje rezultate izbora i ako omasovi proteste.

PROČITAJTE JOŠ:

Dodaje da ne treba izlaziti na nove izbore dok se ne uradi revizija biračkog spiska i ne omogući njegova puna transparentnost.

“Zato je bitno da se izazove politička i društvena kriza, a da se ne priča o borbi kroz institucije i da se žali kako je Šapić grub ili nevaspitan na sednicama Privremenog organa”, zaključuje Jovanović.

Opozicija traži istragu, ponavljanje izbora i još uvek ne otkriva dalje korake

Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda mora da se održi do 22. februara kada je konačan zakonski rok za formiranje ovog organa. Pored nepoznanica li će biti većine za izbor gradonačelnika i nove gradske vlasti, ne zna se ni da li će opozicija prihvatiti mandate ili da li će se pojaviti na sednici.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Govoreći o mogućim scenarijima za formiranje vlasti kažu da se izbori moraju ponoviti i da očekuju međunarodnu istragu, ali i reakciju Tužilaštva.

Četvrta na listi “Srbija protiv nasilja” u Beogradu i dosadašnja odbornica u Skupštini grada Natalija Stojmenović poručuje da je neophodno da Tužilaštvo reaguju ako je bilo kupovine glasova.

Natalija Stojmenović, Skupština grada Beograda Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Fokus opozicije je da SNS prizna izbornu krađu i da se sprovede međunarodna istragu, što je jedino rešenje za političku krizu. I od Nestorovića smo čuli da je pokušano sa kupovinom odbornika, zbog čega nas zanima da li će Tužilaštvo reagovati. Imamo tri nivoa delovanja, u narednom periodu ćemo se fokusirati na to”, naglašava Stojmenović za Novu.

Kada je reč o konkretnim akcijama u beogradskoj skupštini, Stojmenović kaže da Zeleno-levi front ima svoj stav, ali da će u narednom periodu usaglasiti sa kolegama iz SPN. O konkretnim detaljima i planovima nije želela da govori.

Sa druge strane, Miloš Pavlović iz Narodnog pokreta Srbije poručuje da novi izbori zavise od odluke Aleksandra Vučića, odnosno od pritiska međunarodne i domaće javnosti. Govoreći o prelasku odbornika sa Nestorovićeve liste u redove vlasti, Pavlović naglašava da je to izigravanje volje naroda.

Miloš Pavlović, Skupština grada Beograda Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

“Lično mislim da će biti novi ponovljeni izbori u Beogradu jer je mala verovatnoća da onako velika krađa na izborima prođe bez posledica”, kaže Pavlović i dodaje:

„Prepucavanje na relaciji Nestorović i Jerković je marginalna stvar jer se za sve pita Vučić. Verujem je da cilj tog prepucavanja da Nestorović ostane u javnosti prepoznatljiv kao opozicija, iako su on i njegova lista ništa više nego projekat vlasti“, poručuje Pavlović i napominje da će opozicija uskoro doneti odluku o daljim aktivnostima.

BONUS VIDEO: Šapić – Ako Nestorović nije raspoložen za razgovor, nećemo da plačemo, ići ćemo na nove izbore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare