Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/E-stock/Nenad Milošević/N1/Stefan Tomasevic/ATAImages

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je za danas redovnu godišnju konferenciju, na kojoj će najverovatnije govoriti gorućim problemima i izazovima Srbije u 2023. godini. Agendu još uvek nemamo, čućemo je večeras direktno iz Palate Srbija, ali u napred znamo o čemu predsednik neće pričati. Spisak je dugačak, ali izdvojili smo 10 tema za koje verujemo da lider SNS neće "imati vremena" na konferenciji za medije.

Odmah da napomenemo, redakcija Nova.rs biće najsrećnija ukoliko predsednik bude govorio o makar jednoj od 10 tema za koje imamo dovoljno razloga da verujemo da o njima neće govoriti.

Biće nam zadovoljstvo da predsednik čita naš portal i radujemo se u napred ukoliko će mu redovi iz ovog teksta pomoći da odredi prioritete u 2023. godini. Nova će mu pomoći da zarotira svoju listu prioriteta i neku od ovih tema kvalifikuje za svoj večerašnji „stendap“.

Kompletan snimak sa naplatne rampe u Doljevcu

Iako je obećao odavno, za šta je posle otvoreno slagao da nije rekao, ni na ovoj konferenciji za medije predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće saopštiti kada će makar porodica stradale Stanike Gligorijević moći da vidi ključna dva minuta sa naplatne rampe u Doljevcu.

Iako je predsednik obećao da će omogućiti porodici da vidi ovaj snimak, osim njegovih reči, dela nismo videli. Ne treba se zavaravati da će baš ova konferencija biti ona na kojoj će predsednik odgovoriti na ovo teško pitanje kako za porodicu, tako i za sve građane ove zemlje.

Hoće li neko iz SNS podneti ostavku zbog akcidenta u Pirotu?

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Dve osobe su preminule od posledica gušenja amonijakom, a ukupno 56 je hospitalizovano nakon što je krajem godine kod Pirota iskliznula cisterna sa amonijakom. Vrlo brzo je odgovornost počela da se prebacuje sa jednog ministra i funkcionera na drugog – da li je kriv Goran Vesić ili Tomislav Momirović, ministarka Irena Vujović ili neko iz lokalne samouprave.

Očekuje se da će cisterna u kojoj je bio amonijak uskoro biti uklonjena, ali šta je sa odgovornošću? Gde je država u lancu odgovornosti zbog toga što je neko zbog nebrige ugrozio desetine života građana Pirota? Nemojmo se zavaravati, neće ovo biti konferencija na kojoj će Vučić pustiti “niz vodu” Gorana Vesića ili Irenu Vujović. Neće ih dati kao nekada Gašića.

Kada će deca u Pećincima ponovo krenuti u vrtić

Jedna od priča koja je obeležila 2022. godinu (nažalost, ne po dobrom) došla nam je iz Pećinaca, gde su izbačena deca iz vrtića samo zato što su im roditelji politički protivnici SNS. Roditelji ovih mališana kažu da su deca ostala bez mesta u vrtiću, jer su članovi njihovih porodica, simpatizeri ili članovi Demokratske stranke koji su učestvovali u protestima poljoprivrednika.

Foto: Printscreen FoNet/Video

Hoće li Vučić javno istupiti i reći, da ovo je sramota i odgovaraće lokalni funkcioneri SNS jer je nečovečno udarati ispod pojasa i još deca da budu odgovorna.

Kada će se povući sa čela SNS

Predsednik Srbije često najavljuje, a zatim odlaže svoje povlačenje sa čela SNS. Evo već punih pet i po godina. Vučiću ova odluka očigledno teško pada. U toku poslednjih godinu dana to je najavio najmanje dva puta. Prvo na svečanoj akademiji naprednjaka, kada su obeležili svoju 13. godišnjicu. Tada je rekao da je tu do izbora, a da onda dolazi vreme za neke mlade ljude.

Hoće li ova konferencija biti baš ta na kojoj će Vučić obznaniti da se povlači sa čela SNS? Potpisnik ovih redova veruje u zakon velikih brojeva, ali u ovom slučaju ne veruje u taj isti zakon.

Iskreno, sumnjamo da i predsednik veruje u isti zakon.

Hoće li se kopati litijum ili ne?

Punih godinu dana prošlo je od kako je Vlada donela odluku da se zaustavi svaka dalja aktivnost oko iskopavanja litijuma u dolini Jadra. Od tada, firma Rio Tinto činila je simbolične poteze u Loznici I Gornjim Nedeljicama da pokaže kako nije definitivno odustala od iskopavanja, a ni predsednik nas nije ubedio da se odustalo do iskopavanja. U više navrata je spomenuo da je priča oko iskopavanja litijuma završena, ali je isto tako govorio i da mu je žao i krivo što je doneo odluku.

Možda je vreme da predsednik kaže jednom “za vjek i vjekova” da sigurno neće biti iskopvanja litijuma, umesto što kaže da mu je krivo što su on i Vlada doneli odluku da prekinu iskopavanje.

Da li gradonačelnik koji nelegalno gradi može da bude na čelu Beograda

Aleksandar Šapić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

BIRN je nedavno do detalja opisao kako je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić legalizovao nelegalno dograđeni objekat na Bežanijskoj kosi, koji je da je rađeno po zakonu trebalo da bude srušen, dok je Šapić morao da plati novčanu kaznu, a pretila mu je i kazna zatvora.

Opština Novi Beograd nezakonito je ozakonila (legalizovala) nelegalno dograđeni objekat u vlasništvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi, iako nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da se taj objekat ozakoni, pokazuju dokumenta koja je prikupio BIRN.

Pranje novca u SNS

Nakon kontrole izveštaja o troškovima kampanje za parlamentarne izbore 2014. godine, Agencija za borbu protiv korupcije podnela je izveštaj Višem javnom tužilaštvu, zbog sumnji da su SNS, SPS i URS prali novac. Te partije se sumnjiče da su svoje kampanje finansirale nelegalno, odnosno da su lažnim donatorima, među kojima su bili i korisnici socijalne pomoći, prikrili prave finansijere.

Aleksandar Vučić i predsedništvo SNS Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Godinama je taj slučaj, kako u govorili, bio u „fazi provere“ i u predistražnom postupku, a godinama se Tužilaštvo pred javnošću “vadilo” i na MUP, navodeći da ne odgovara na njihove urgencije i zahteve da prikupi dodatne dokaze.

Da li će predsednik stranke, iz koje je najavio povlačenje (naravno, nije se desilo) govoriti o „prljavom novcu“ iz SNS. Ne očekujmo ni ovo.

Izvinjenje novinarima Nove i N1

U svom poslednjem obraćanju na kraju 2022. godine predsednik je iskoristio priliku da targetira Novu i N1, nazivajući ove medije lokatorima.

„Sramota je da neko ko je uništio našu vojsku, topio tenkove, ne u Smederevu, već u Češkoj…. Prodavao strelu za 156 dolara. Uništavao našu strelu da bi dobio 156 dolara ili 256… Nije ni važno, kakva je razlika… Do zolja, do svega drugog. Koju smo to haubicu imali u to vreme? Posebno moderniju? Sad neki lokatori medijski su im govorili: ‘Jao, evo vidite…’ Ovi što vole da se osmehuju, pa misle da sam glup… ‘Evo vidite, 6 haubica smo videli na putu ka Kosovu’. Pa ako ste videli, što to radite? Što to radite? Da odajete pozicije svoje vojske? Nije bilo 6 već 18. Srećom, pa ste videli 6″, rekao je on.

Time je Vučić targetirao i napao novinare koji odgovorno i objektivno rade svoj posao, za šta ne očekujemo da će uputiti izvinjenje.

Veze Veljka Belivuka i SNS

„Ja sam član SNS i bio sam zadužen za Blok 45 i 50. Sa Aleksandrom Stankovićem sam vodio grupu koja je služila za potrebe države sve do njegovog ubistva, nakon čega sam nastavio ja to da radim“, rekao je vođa kriminalnog klana Veljko Belivuk na sudu.

Osvrnuo i na inauguraciju predsednika Aleksandra Vučića, istakavši da je u obezbeđivanju pomenute ceremonije učestvovalo nekoliko navijačkih grupa, između ostalog oni su bili zaduženi za deo oko Skupštine.

Krajnje je vreme da predsednik kaže kakve su veze najveće stranke u zemlji sa klanom Belivuka, ali… Znate već odgovor.

Zašto vlast proganja inspektora Milenkovića

Slobodan Milenković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Iako je otkrio najveću plantažu marihuane u Evropi, inspektor Slobodan Milenković umesto nagrade i „večnih lovorika“ dobio je signal od države da se umešao u poslove za koje nije imao pravo.

Od tada kreće njegov progon, a ne bi bilo loše ni da se predsednik obrati i javnosti kaže kako će država zaštititi inspektora. Ili možda nije vreme i nije ta konferencija za medije?

Bonus video: Novo pomračenje Vučića: Nazvao Novu i N1 „lokatorima“, retorika podseća na devedesete i napade na Ćuruviju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare