Aleksandar Vucic konferencija za novinare
Aleksandar Vučić na konferenciji za medije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će položiti zakletvu u Skupštini Srbije, čime će i formalno početi njegov drugi predsednički mandat. Zakletvu će položiti pred poslanicima odlazećeg saziva parlamenta, budući da novi još nije konstituisan.

Danas u 11 sati počinje posebna sednica parlamenta, zakazana kako bi Aleksandar Vučić mogao da započne novi petogodišnji mandat. Na toj sednici biće predočen i izveštaj Republičke izborne komisije o rezultatima glasanja za predsednika Srbije.

Prilikom stupanja na dužnost pred Narodnom skupštinom Vučić će položiti zakletvu koja glasi:

„Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti”.

Predsednik odlazećeg saziva Skupštine Ivcia Dačić ranije je izjavio da na ovoj sednici nije predviđena diskusija i da će Vučić moći da se obrati poslanicima, ukoliko to bude želeo. On je naveo da će biti pozvane određene adekvatne zvanice, kao što je uobičajeno prilikom polaganja zakletve predsednika Republike, ali nije naveo koje.

Inače, u skupštinskoj sali predsednika će dočekati poslanici iz prethodnog saziva, budući da novi nije konstituisan. To inače predviđa i Zakon o predsednika Republike, u kome piše da zakletvu može da položi i pred parlamentom kojem je prestao mandat.

Kada će novi saziv Skupštine biti konstituisan, zavisi od tog kada će biti okončani izbori na biračkom mestu u Velikom Trnovcu, u opštini Bujanovac.

Na tom mestu, na kojem pravo glasa ima 1.89 birača, glasanje je ponovljeno u dva navrata, a poslednji put u petak.

Prigovor na tok glasanja Opštinskoj izbornoj komisiji uputiće Koalicija Albanaca doline Šaipa Kamberija, koja potom ima 72 sata da odluči da li će se na tom biračkom mestu ponovo organizovati glasanje. Nakon toga prigovor može da se uloži i Republičkoj izbornoj komisiji, kao i Upravnom sudu.

BONUS VIDEO Vučić o nestašici šećera: Jedan tajkun je hteo da zaradi ogroman novac

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare