Aleksandar Vučić, Skupština Srbije
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Aleksandar Vučić, koji je pobedio na predsedničkim izborima 3. aprila, zakletvu bi trebalo da položi u Narodnoj skupštini 31. maja, kada mu i ističe prethodni mandat. Iako je pitanje da li će do tada biti konstituisan novi saziv Skupštine Srbije i biti potvrđeni mandati novim poslanicima, to neće predstavljati prepreku. Naime, u zakonu piše da predsednik može da položi zakletvu i pred parlamentom kojem je prestao mandat.

Republička izborna komisija objavila je konačne rezultate izbora prema kojima je Aleksandar Vučić osvojio 58,5 odsto glasova.

Njegov drugi mandat na Andrićevom vencu počeće polaganjem zakletve u Skupštini Srbije, a za očekivati da je to uradi 31. maja, kada mu ističe prethodni mandat, ali kada je i bivši predsednik Tomislav Nikolić takođe položio zakletvu.

Ni u Zakonu o izboru predsednika Republike ni u Zakonu o predsedniku ne pominju se rokovi u kojima bi novi (ili stari) predsednik trebalo da stupi na dužnost nakon izbora. Samo piše da mu mandat počinje polaganjem zakletve u parlamentu.

“Roka nema. Predsednik polaže zakletvu po isteku mandata. Ne postoji rok za inaguraciju. Jedino što se zna je da to mora da bude na dan ili nakon isteka mandata trenutnog predsednika”, navodi za Nova.rs Raša Nedeljkov, programski direktor Crte.

Postavlja se pitanje i pred kim će Aleksandar Vučić položiti zakletvu. Novi saziv Skupštine još nije konstituisan, a pitanje je da li će se to dogoditi do 31. maja, kada ističe prvi Vučićev mandat, pogotovo što će biti još bar jedno ponavljanje glasanja za parlament i to na biračkom mestu u opštini Bujanovac.

Mogućnost prigovora i žalbi Opštinskoj i Republičkoj izbornoj komisiji, kao i Upravnom sudu, i rokovi od 72 sata za njihovu prijavu i odgovore na njih, sve mogu dodatno da odlože.

Međutim, zakon dozvoljava da predsednik zakletvu položi i pred poslanicima u tehničkom mandatu.

“Ako Narodna skupština nije u redovnom zasedanju ili ako joj je prestao mandat, sastaje se da bi predsednik Republike pred njom položio zakletvu”, piše u Zakonu o predsedniku.

Inače, prilikom stupanja na dužnost pred Narodnom skupštinom predsednik polaže zakletvu koja glasi:

„Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.“

BONUS VIDEO Ko će sesti za sto sa Vučićem zbog sankcija?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare