Borko Stefanović, Marinika Tepić, Dragana Rakić, Skupština Srbije Foto:FoNet/Aleksandar Barda

Poslanička grupa "Ujedinjeni" predložila je tokom nedelje formiranje komisije koja bi bila sastavljena od članova svih poslaničkih grupa, predstavnika SANU, SPC i NVO, a čiji bi zadatak bio da u roku od 30 dana izradi platformu o Kosovu.

Kako se navodi u dokumentu, rešenje pitanja Kosova je „pitanje od najvišeg državnog značaja“, a njegovo rešenje nadilaze sve stranačke interesa i zahteva jedinstvo.

Pročitajte još...

U ovu skupštinsku komisiju bila bi uključena po dva predstavnika svake poslaničke grupe, koa i predstavnici SANU, SPC, akadamske zajednice i nevladninog sektora. Ideja je da komisija donosi odluke većinom glasova, a konačni dokument koji definiše predstavljati izraz „najšireg društvenog konsenzusa“ i biće podnet plenarnoj sednici na raspravu i usvajanje, i to najviše 30 dana od dana formiranja skupštinskog odbora.

Dokument: SSP

„Ujedinjeni“ prelažu i dva principa za definisanje pregovaračkog okvira. Prvi predlog je obaveta poštovanja Ustava Republike Srbije, a drugi spremnost da se kroz dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom razgovara o svim otvorenim pitanjima osim o priznanju Kosova i Metohije kao nezavisne države, uz privrženost rešenjima koja garantuju mir, stabilnost i dobrobit svih.

Podsetimo, na posebnoj sednici Skupštine Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će podržati formiranje komisije, ali da bi “voleo da to bude malo preciznije razrađeno”.

S druge strane, Borko Stefanović je u izjavi za “Novu” da tek treba da vidimo da li će to da se dogodi i da je Vučić samo dan kasnije predložio nešto drugo.

„Vučić je to tumačio na način da će on da razgovara sa raznim delegacijama. Mi nismo to tražili. Mi smo tražili formiranje skupštinske komisije, odnosno uključivanje Skupštine u pregovarački proces i to tako da svi politički akteri budu zastupljeni, ali i društveni akteri. Mi ne mislimo da je zamena za to razgovor sa delegacijama iz raznih struktura društva“, rekao je Stefanović.

BONUS VIDEO Drugi dan posebne sednice o Kosovu – red izdaje, kriminala, patriotizma

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare