Foto:A.K./ATAImages; Vesna Lalić/Nova.rs; N1

Edvard P. Džozef, predavač na vašingtonskom Univerzitetu "Džons Hopkins" i bivši zamenik šefa misije OEBS-a na Kosovu, opisao je govor profesora BU i penziji i narodnog poslanika Vladete Jankovića, koji je održao kao predsevajući na konstituvnoj sednici Skupštine Srbije, kao istorijski nastup koji najbolje opisuje situaciju u Srbiji.

Janković je u svom govoru tada naglasio da je Srbija autokratija pod vođstvom jednog čoveka, a upravo ovaj deo privukao je Džozefovu pažnju. Na pitanje Nova.rs da prokomentariše stanje demokratije u Srbiji, on je apostrofirao govor Jankovića:

Najbolji komentar o stanju demokratije u Srbiji i odgovor na pitanje da li je Srbija demokratija ili autokratija pod vlašću predsednika Vučića dolazi od samih Srba. Građani Srbije su najbolji u tome da to ocene“, rekao je, između ostalog, Džozef u intervjuu za Novu.

PROČITAJTE JOŠ

Šta je rekao Vladeta Janković?

Početkom avgusta, Vladeta Janković je u govoru pred narodnim poslanicima rekao da smo dospeli u oblik jednopartijskog sistema u kojoj jedna politička stanka sa svojim neprikosnovenim liderom  „koji velike delove društva svesno i namerno drži u neznanju i uskraćuje im slobodu“.

Vladeta Janković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Sad na ovom mestu, poštovani narodni poslanici, ja ću dozvoliti sebi slobodu da kao predsedavajući iskoristim tu privilegiju i tužnu privilegiju godina, pa da izrazim nekoliko stavova, nekoliko rečenica u slavu parlamenta i parlamentarizma kao ustanove i posebno o važnosti izbora, od čijeg ishoda njegov sastav zavisi.

Ono što ću reći sa ove slobodne govornice je isključivo načelne prirode, zasnovano je na dugom životnom i političkom iskustvu, tiče se svakog, bilo kog parlamenta na svetu i nipošto ne bi smelo biti shvaćeno kao izraz lične ili političke pristrasnosti.

U bilo kojoj zemlji u kojoj deset godina ne bi bilo ravnopravnih i poštenih izbora neminovno bi morao biti doveden u pitanje legitimitet svakog u tom razdoblju izabranog zakonodavnog tela. To istovremeno znači da bi u odgovarajućoj meri pod opravdanom sumnjom bile i skupštinske odluke, kao i validnost institucija koje iz parlamenta proističu. Bilo koja zemlja u svetu u kojoj bi se to dogodilo dospela bi, kao i mi što smo dospeli, u takav oblik jednopartijskog sistema u kojem jedna politička stranka, sa svojim neprikosnovenim liderom, velike delove društva svesno i namerno drži u neznanju i uskraćuje im osnovne slobode i prava.

Vladeta Janković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Poštovani poslanici, ja ovde ne govorim o demokratiji, nego o istini, slobodi, poštenju i nadasve o pravdi. Ne govorim o demokratiji, koja može biti predmet ličnog opredeljenja, nego o nečemu što obavezuje svakoga, a to je ljudsko dostojanstvo.

Ne zaboravimo, poštovani narodni poslanici, i to je važnije od svega što u ovoj prilici želim da vam kažem, da ćemo dobijeno poverenje opravdati jedino ako srce ove države bude stvarno kucalo ovde, pod skupštinskom kupolom, a ne sa druge strane parka. Kada zakonodavna vlast, dakle Narodna skupština, nije ustrojena na valjan način, u otkazu moraju biti i ostale dve grane vlasti – izvršna, koja ne postupa po volji naroda izraženoj posredstvom njegovih ovde okupljenih predstavnika, već po neposrednom diktatu vođe, a posebno pravosudna, čija pristrasnost i pasivnost čine da svaki građanin bude nezaštićen i bespomoćan.

Završiću jednostavnom porukom. Srbija lišena poštenih izbora ne može biti srećna i poštovana zemlja. Poštenih izbora neće i ne može biti dokle god svaki, i najudaljeniji, građanka i građanin Srbije ne budu mogli da na dnevniku RTS-a svakog dana vide šta čini i šta govori vlast, ali i sve ono što o tome imaju da kažu oni koji nisu na vlasti. Poštenih izbora neće i ne može biti dokle god bude potkupljivanja, ucena, pritisaka i nasilja, dokle god se nacionalni medijski prostor ne učini dostupnim svima, dokle god izborne komisije budu čekale da umesto njih odluče vladajući političari, dokle god volja i hir jednog čoveka budu iznad Ustava, a naročito dokle god svemu tome bude prećutno povlađivao sud.

Hvala vam što ste me saslušali“, završio je svoj govor Vladeta Janković.

BONUS VIDEO: Ovo je govor Vladete Jankovića koji je izazvao ogromnu pažnju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare