Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da vladajuća većina „rebalansom predlaže inflatorni budžet“, a da predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić u poslednjih deset godina vodi „šibicarsku ekonomsku politiku“.

Govor Aleksića izazvao je veliku buru u parlamentu. Poslanici vladajuće većine konstantno su dobacivali tokom njegovog obraćanja, a po završetku izlaganja Miroslava Aleksića za reč se javio Milenko Jovanov koji je izvređao poslanike Narodne stranke što je dodatno podiglo tenziju i zamalo je došlo do fizičkog sukoba.

Siniša Mali Foto:BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

A šta je rekao Aleksić?

Aleksić je optužio da Sinišu Malog da je doveo državna preduzeća do potpunog kolapsa, što se, kako kaže, vidi na primeru Telekoma i EPS-a.

„Telekom Srbija danas isplaćuje plate iz kredita. Reč niste rekli na akviziciju Telekoma kad je preuzeo Kopernikus, ‘Radijus vektor’. 500 miliona evra je vredela akvizicija, a znate koliko je vredela imovina tih preduzeća – 10 ili 20 putam manje. Vi se pravite ludi,
želite da ugušite svaki glas građana Srbije i da bude istina samo ono što vi govorite. Sad je borba da se ugasi SBB, da bude samo istina ono što Vučić govori. Pa, neće moći“, rekao je Aleksić.

On se osvrnuo i na stanje u EPS-u, rekavši da građani moraju da sipaju milijarde u budžet zbog toga što je aktuelna vlast, kako kaže, upropastila.

Miroslav Aleksić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Jednu stvar moram da vas pitam, pošto je takva situacija u EPS-u, zašto se sklopili tajni ugovor sa norveškom firmom“, pitao je Aleksić, a zatim pročitao deo ugvora koji je objavljen na portalu Nova.rs.

“Ovo nije izolavani problem, već simptom izazova u sektoru koji nije dobio odgovarajuću pažnju i ulaganja i kojim se nije pravilno upravljalo. Pad proizvodnje električne energije u kombinaciji s rastom potrošnje preokrenu je zemlju iz neto izvoznika u neto uvoznika električne energije. Negativan efekat ove promene pojačan je evropskom energetskom krizom i odgovarajućim ekstremnim cenama električne energije, iscrpljujući gotovinu iz preduzeća i stvrajući neposrednu krizu za kompanije i državu. Time je Srbija postala jedna od najteže pogođenih zamalja u Evropi, koja se našla u situaciji koja se neće rešiti sama od sebe u kratkom roku. To ste vi napisali ili ti vaši konsultanti. Napravili ste katastrofu, a za to niko ne odgovara“, rekao je Aleksić.

On je rekao da vlast vara građane poput šibicara.

„Varate građane kao šibicari – date im malo, pa im uzmete sve što imaju u džepu. Odnarođena vlast od građana uzima novac za državnu kasu iz koje ga potom preliva u džepove tajkuna i ljudi koji upravljaju državom i u povlašćene firme bliske režimu“, rekao je Aleksić na sednici Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta.

„Vučić je juče rekao da sam ja osuđeni kriminalac i ponavljač. Ja nisam ni ponavljač niti sam osuđen za neko krivično delo, ali vam garantujem da ćete i vi i Vučić uskoro biti osuđeni“, rekao je Aleksić ministru finansija Siniši Malom.

Aleksić je Malom rekao da je vlast u poslednjih 10 godina svakog građanina Srbije zadužila za 3.000 evra, pošto je javni dug porastao sa 15 milijardi evra na 34 milijarde.

„Svaki građanin je 2012. godine dugovao 2.100 evra, a danas 5.100 evra. Sve vreme pokušavate da nametnete da nije važno koliki je iznos duga nego da je važan odnos u procentima duga i bruto društvenog proizvoda, ali građani će vraćati novac u milijardama a ne u procentima. Manite se procenata“, rekao je Aleksić.

„Vi ste 2002. godine bili u Agenciji za privatizaciju i rasprodavali srpsku imovinu, a sada nam pričate o vašem poštenju i znanju“, rekao je Aleksić Malom.

Aleksić je istakao da vlast „besomučno baca novac građana Srbije kroz subvencije partijskim kompanijama SNS-a“.

„’Milenijum timu’ ste bespovratno dali 10 miliona evra za Vranjsku Banju, koju je ta kompanija platila dva miliona evra. ’Milenijum tim’ je vaša firma, vaš brat sa njima sarađuje, živi u njihovom stanu, vozi njihov automobil, vi ste bili njihov konsultant“, rekao je Aleksić Siniši Malom.

„Hotel Tonanti u Vrnjačkoj Banji, koji je u vlasništvu vašeg jurišnika Aleksandra Papića, dobio je bespovratno 1,1 milion evra, a onda je otišao u stečaj. Tako bacate pare građana Srbije“, dodao je Aleksić.

Pročitajte još...

Aleksić je istakao da je gradnja brze saobraćajnice Požarevac-Golubac dodeljena kineskoj firmi bez tendera, a da je to posao u vrednosti od 337 miliona evra.

„Na tom putu radi firma Zvonka Veselinovića ’Nukleus’. Кako to da samo ’Milenijum tim’ i firme Zvonka Veselinovića rade dobro? Zanimljivo, a sve bez tendera“, rekao je Aleksić.

Aleksić je Siniši Malom rekao da „obmanjuje građane i smeje im se u lice“ navodima o prosečnim platama i penzijama.

„Кada tvrdite da je prosečna plata 620 evra, onda pitajte žene koje rade u skupštinskim službama kolika im je plata. Njihova plata je 35.000 dinara sa srednjom školom, a 55.000 dinara sa fakultetom, ali prosek vade guvernerka Jorgovanka Tabaković sa mesečnom platom od 650.000 dinara, direktor Državne revizorske institucije Duško Pejović sa platom od 675.000 dinara, direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Кovačević sa platom o 439.000 dinara i slični“, naveo je Aleksić.

Aleksić je povodom navoda Malog da je prosečna penzija 332 evra pokazao penzioni ček penzionerke iz Vrnjačke Banje, čija je penzija 11.390 dinara.

„Ona mi je poslala svoj ček i rekla da vam kažem da ne lažete više i da ne obmanjujete građane Srbije“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je rebalans predložen zbog većeg zaduživanja i zbog većih broja ministarstava.

„Tvrdite da je ovo najveća ekonomska kriza, a rasipate se i trošite pare na gluposti. To je vaš odnos prema građanima Srbije. Кažete da je rebalans rezultat povećanih prihoda, a najvećih deo povećanja prihoda je od poreza na dodatu vrednost (PDV), ali prećutkujete da je prihod povećan zbog ogromnog povećanja cena, odnosno inflacije“, zaključio je Aleksić.

****

BONUS VIDEO: Umalo tuča u Skupštini