Opozicione stranke koje organizuju proteste “Srbija protiv nasilja”, izuzev Narodne stranke, potpisale su juče u Skupštini Srbije dokument pod nazivom “Dogovor za pobedu”. Reč je zapravo o sporazumu o saradnji i daljima koracima u borbi protiv režima Aleksandra Vučića, koji između ostalog predviđa dogovor o nenapadanju, zajedničku kontrolu izbornog procesa i kampanju za izlazak na izbore, formiranje jedne ili više srodnih izbornih lista…

Pred TV kamerama šefovi opozicionih poslaničkih grupa koji organizuju proteste potpisali su u skupštinskom holu “Dogovor za pobedu”. Ovaj dokument trebalo bi da bude podloga za saradnju ne samo proervopskih partija koje su učestvovale u njegovoj izradi, već i ostatka opozicije, ukoliko to bude želela.

Taj sporazum ima preambulu i ukupno 10 tačaka, a ključno je pet.

Međusobno uvažavanje i podrška

Ova tačka je praktično dogovor o nenapadanju. Potpisivanjem ovog dokumenta opozicione stranke i organizacije se obavezuju da će se u javnim nastupima i političkom delovanju ophoditi “sa međusobnim uvažavanjem i na fer način, bez optuživanja, iznošenja negativnih kvalifikacija, diskvalifikacija, širenja lažnih informacija o nekoj od stranaka i organizacija i izvrtanja smisla onoga što neka strana javno iznese u izjavama ili predlogu programa i politika”.

Kontrola izbornog procesa

Ovaj sporazum predviđa saradnju opozicije i u sprečavanju izbornih nepravilnosti i kontroli izbora. To uključuje, kako se navodi, koordinaciju u pogledu raspoređivanja kontrolora na izborna mesta, dogovor o formiranju zajedničkih tela za zaštitu biračkog prava, dogovor o pravnoj saradnji i drugim akcijama vezanim za sprečavanje izbornih prevara i manipulacija.

Opozicione stranke i organizacije takođe zahtevaju hitnu primenu svih preporuka i nalaza misije OEBS/ODIHR o nedostatku osnovnih izbornih uslova za slobodne i demokratske izbore u Srbiji.

Zajednička kampanja za izlazak na izbore

U tekstu sporazuma se konstatuje da postoji trend trend smanjivanja izlaska na izbore tokom izbornih ciklusa i izborne apatije, posebno opozicionih birača. Zato je važno, kako se navodi, da u saradnji sa medijima i nevladinim organizacijama, upotrebei resurse za organizovanje kampanje za izlazak na izbore birača, nezavisno od toga za koju opozicionu opciju glasaju.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Jedna ili više izbornih lista

U “Dogovoru do pobede” piše i da organizacije koje mogu produktivno da sarađuju i privlače nove birače treba da ostvare bližu predizbornu saradnju, ukoliko to doprinosi boljem rezultatu opozicije. Kako se dalje navodi, formiranje jedne zajedničke liste ili više ideološki srodnih lista zavisiće od očekivanog najboljeg rezultata za pobedu na predstojećim izborima. Potpisnici dokumenta smatraju da se mora voditi računa da ne dođe do rasipanja glasova.

Bez saradnje sa SNS i SPS

Potpisnici sporazuma su se obavezali da neće sarađivati sa vladajućim strankama. U njemu piše da se isključuje bilo kakva mogućnost koalicija, davanja prećutne ili manjinske podrške i saradnje sa SNS i SPS.

Foto: Privatna arhiva

Potpredsednica SSP Marinika Tepić izjavila je posle potpisivanja sporazuma da će veliki zadatak biti borba za predizborne uslove. Ona je navela da je sigurna da mogu bar nešto izboriti da bi sledeći izbori bili više slobodni, fer i ravnopravni.

“Ruku na srcu mi od 2012. godine nismo imali demokratske, slobodne i fer izbore. To je takođe još jedan od zahteva koje smo predali Predsedništvu, ali i preporuke svih međunarodnih organizacija, na koje se Vlada Srbije obavezala da će ih primeniti”, rekla je Tepić.

U subotu veliki protest

Miroslav Aleksić, predsednik Narodnog pokreta Srbije, rekao je da će u subotu biti održan veliki protest ispred Skupštine Srbije, a da će kolona građana ići ispred RTS.

„Biće postavljena velika bina na kojoj će se pojaviti svi oni ljudi koji su govorili na svim protestima do sada. Od Skupštine ćemo se uputiti u šetnju do RTS. Javni servis treba da bude servis svih građana i zato ćemo ponovo biti ispred RTS-a, a borbu nastavljamo i u parlamentu. Srbija više nema vremena za čekanje“, rekao je Aleksić.

BONUS VIDEO Da li je jedno istraživanje javnog mnjenja dovoljno da ugasi priče o ukrupnjavanju opozicije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare