Foto:shutterstock;ATTILA KISBENEDEK / AFP / Profimedia; BETAPHOTO / Sipa Press / Profimedia; EPA EFE Andrej Cukic

Na severu Kosova počelo je uklanjanje barikada, a uhapšene Srbe puštaju iz pritvora. Sada je pred Prištinom novi zadatak - formiranje Zajednice srpskih opština, bez kojih, prema rečima Aleksandra Vučića, nema povratka Srba u kosovske institucije. Na osnivanju ZSO insistiraju i SAD i EU.

Povlačenjem Srba sa barikada nije okončana kriza na severu Kosova. Da bi se to dogodilo, neophodan je povratak srpske zajednice u kosovske institucije. Ako je verovati predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, do toga neće doći ukoliko Priština ne formira Zajednicu srpskih opština.

Vučić je pre manje od 1O dana osnivanje ZSO postavio kao uslov i za povlačenje Srba sa barikada, ali je nakon postizanja dogovora sa Prištinom objasnio da je to uslov za povratak u kosovske institucije.

“Za povratak u njihove institucije, dakle to je nešto drugo od uklanjanja barikada, Srbi traže formiranje Zajednice srpskih opština, što je bio prvi uslov u Briselskom sporazumu“, naveo je Vučić.

I EU i SAD od Prištine traže da osnuje ZSO. U nemačko-francuskom predlogu o rešenju kosovskog pitanja jasno piše da je neophodno sprovesti sve do sada postignute sporazume.

O formiranju ZSO u intervjuu za naš portal govorio je i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil. On je izjavio da je Zajednica srpskih opština već dogovorena i da je obaveza,

“Sad se bavimo pitanjem kako ona da se implementira. I ne mislim samo da je u redu nju formirati, već mislim da je to logično. Mislim da je logika najsnažniji mehanizam”, rekao je Hil za naš portal.

Kristofer Hil Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sa druge strane, predstavnici kosovske vlasti Zajednicu srpskih opština vide kao nevladinu organizaciju, onako kako to dopušta njihov Ustav. Sa druge strane, Beograd kaže da je to samouprava za Srbe na KiM.

„Deco, zaigrali ste se, sad morate da igrate po našim pravilima“

Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam navodi za Nova.rs da će morati da se postigne neki kompromis ili ćemo u suprotnom imati situacije poput ovih sa barikadama, koje bi na kraju mogle da eskaliraju.

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam
Aleksandar Popov Foto: N1

“Ovo sada je bila kontrolisana drama. Pre toga su i Lajčak i Ekobar u više navrata boravili ovde. Kad je kulmiralo, pitali su me novinari gde su sada Eskobar i Lajčak. Čekali su da vide dokle će da idu, kakve će biti pozicije i onda su samo rekli ‘stop – deco, zaigrali ste se, sad morate da igrate po pravilima koje ćemo mi nametnuti’”, kaže Popov.

On navodi da insistiranje na ZSO-u SAD i EU nije prazna priča i da je Kurti morao da ispuni uslove za uklanjanje barikada.

“Kad mu Amerika kaže nešto on to mora da uradi. On ne zavisi 99 odsto od Amerike, nego 100 posto. Ne sme sebi da dozvoli taj luksuz da ne ispuni nešto što dođe iz Vašingtona”, smatra Popov.

On kaže i da “ceo ovaj cirkus koji se dešavao oko barikada i onoga što je prethodilo tome” je zapravo bila uvertira u pregovore o ZSO, koja će biti početna tačka razgovora oko evropsko – američkog plana.

“Sigurno je da će uslediti pritisak od strane i Amerike i EU da Priština ispuni svoje obaveze”, zaključuje Popov.

BONUS VIDEO Helikopteri KFOR-a preleću sever Kosova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar