Otvoreno pismo Ani Brnabić

Politika 12. nov. 202109:19 > 09:48
Podeli:
Ana Brnabic
Ana Brnabić Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Sindikat zaposlenih Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), povodom najnovijih izveštaja o "uspehu" rada ove ustanove, uputili su otvoreno pismo predsednici Vlade Ani Brnabić. Prenosimo vam njihovo saopštenje u celosti.

Poštovana predsednice Vlade, obraćamo Vam se povodom najnovijih izveštaja o „uspesima“ koji su ostvareni u Republičkom geodetskom zavodu, s namerom da Vam postavimo i nekoliko pitanja i nadom da će uslediti adekvatni i kompetentni odgovori.

Bez ikakve dileme, stanje u RGZ-u, kao i sva pitanja koja se tiču problema u funkcionisanju katastra, nama zaposlenima i sindikatima je veoma dobro poznato.

O tome smo u proteklom periodu izneli brojne ocene i stavove koji su se veoma razlikovali od onih koje u javnost iznosi rukovodstvo RGZ-a i neki predstavnici Vlade RS. Naši stavovi nikad nisu imali za cilj da naruše ugled RGZ-a ili da umanje napore Vlade RS u pokušaju da sprovede reforme koje su neophodne. Sasvim suprotno, naša zalaganja idu u pravcu da se reforme koje iziskuju veliku količinu sredstava sprovedu na najefikasniji i nejekonomičniji način.

Pročitajte još:

To, na žalost, nije slučaj u periodu od 2014. do danas. Posebno je situacija pogoršana u periodu nakon 2016. i nakon dolaska na čelo RGZ-a direktora Borka Draškovića. U tom periodu jasno je uočljivo da količina uloženih sredstava iz budžeta, kao i od kredita, značajno prevazilazi efekte i opravdanost promena koje su napravljene. Danas se mogu čuti brojni primeri o „dostignućima“ koja su ostvarena, ali na žalost velika većina tih „uspeha“ je postojala i pre 2016. godine.

Sve promene i digitalizacija koja je u RGZ-u daleko od savršene su umesto povećanja efikasnosti doveli do kolapsa mnogih poslova koji se obavljaju u RGZ-u. O tome postoje jasni podaci nadležnih institucija s kojima ste verujemo upoznati.

U slučaju da niste, onda je to signal da ni drugi organi u Vašoj nadležnosti ne funkcionišu kako treba. Priča o smanjenu korupcije u katastru je još jedna od tema koje su zloupotrebljene ne za borbu protiv ove pojave, već za njeno ukrupnjavanje i dizanje na više nivoe odlučivanja. Samo na primeru nabavke satelitskog snimka u 2015. i 2020. godini možete videti potvrdu naših navoda. Naravno, ako to želite da vidite i proverite.

Gospođo Brnabić, poslednji navodi rukovodstva o puštanju u rad treće faze projekta, koji se sprovodi u RGZ-u i objedinjavanju evidencija, jeste svojevrsna prevara u koju se može uveriti svaki od zaposlenih u katastru a čini se i svaki predstavnik Vlade RS, ukoliko to želi. Šta građani, država pa i Vi kao predstavnik Vlade imate od takvih naštimovanih izveštaja i lažnih uspeha?

Nedavno smo čuli Vašu izjavu da ste ponosni na rezultate koje je ostvarila Vlada u poslednjih godinu dana.

U tom smislu želimo da Vas pitamo:
– Da li ste ponosni na trenutno stanje u RGZ-u i način rukovođenja ovom institucijom?
– Da li ste ponosni na brojne primere kršenja radničkih prava, ukidanje sindikalnih sloboda i kršenje Sporazuma koji ste Vi postigli sa sindikatima u RGZ-u?
– Da li ste ponosni na stotine hiljada nerešenih zahteva među kojima ima i onih od pre nekoliko godina?
– Da li ste ponosni na ukidanje 24 Službi za katastar širom Republike Srbije kao i gašenje stotina izvršilačkih radnih mesta u katastrima?
– Da li ste ponosni na nekoliko stotina premeštaja službenika samo zbog njihove sindikalne aktivnosti i objektivnog sagledavanja problema i ukazivanja na nepravilnosti u radu vrha RGZ-a?
– Da li ste ponosni na procedure sprovođenja javnih nabavki u RGZ-u?
– Da li ste ponosni na manipulaciju rukovodstva i pokušaj privatizacje RGZ-a u 2018-toj god koji su sindikati onemogućili? Tada ste rekli da ne podržavate taj model transformacije.
– Da li ste ponosni i na najnoviju najavu transformacije i pretvaranje dela RGZ-a u DOO ili ORTAČKO DRUŠTVO? Da li Vam je poznat ijedan slučaj u svetu da se podaci o vlasništvu na nepokretnostima nalaze u preduzeću koje se finansira od donacija i priloga građana?
– Da li ste ponosni na brojne nalaze i uočene nepravilnosti kontrolnih institucija u radu rukovodstva RGZ-a u poslednjih nekoliko godina?
– Da li ste ponosni i na to što se garancije koje ste dali sindikatima i zaposlenima u RGZ-u u toku štrajka 2019. ne poštuju od strane direktora RGZ-a?
– Da li ste ponosni ili ne?

Očekujemo odgovore od Vas a ne od onih koji RGZ vode u propast i koji se prepoznaju u svim našim navodima, a nemaju suvisle i iskrene odgovore. Sindikati će RGZ braniti svim sredstvima, ali ne od reformi i progresa već od nestručnih i kriminalizovanih postupaka nekompetentnih kadrova na čelu ove institucije. Verujemo da je to i u interesu države, a i Vlade RS.

BONUS VIDEO: Žaklina Tatalović u klinču sa Anom Brnabić: Ko tu zapravo laže i šta je po sredi sa Vladom Srbije!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar