Počeo sastanak Radne grupe za međustranački dijalog Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/

U međustranačkom dijalogu bez prisustva stranaca predstavnici opozicije su vlastima isporučili niz uslova, a kako saznaje list "Nova" članovi SNS bar dva zahteva nisu želeli ni da razmatraju. Naš izvor navodi da za njih nije dolazilo u obzir razdvajanje izbora i uslov da lideri stranaka ne mogu da budu nosioci lista na lokalu. Kako sada stvari stoje, neće prihvatiti ni zahtev da se sav novac iz budžeta namenjen za izbornu kampanju podeli svim učesnicima izbora pre izlaska na birališta.

Prema najavama predsednika Skupštine Ivice Dačića, do kraja ovog meseca treba očekivati dogovor vlasti i opozicije koja pregovora bez prisustva stranaca oko izbornih uslova. Međutim, kako saznaje naš portal, izvesno je da naprednjaci neće popustiti pred zahtevom za razdvajanje izbora, pa će se u isto vreme održavati predsednički, beogradski i verovatno vanredni parlamentarni izbori.

Takođe, nije prihvaćen ni uslov da lideri stranaka ne mogu biti nosioci lista na lokalu. To bi značilo da će, na primer, Aleksandar Vučić i dalje moći da bude nosilac liste na opštinskim izborima, pa čak i na onima za mesne zajednice, što je takođe praksa.

“O razdvajanju izbore i nosiocima liste vlast nije želela ni da razgovara”, kaže naš sagovornik.

Takođe, malo je verovatno da vlast prihvati zahtev da se sav novac iz budžeta namenjen za predizbornu kampanju deli pre izbora svim učesnicima. Do sada je 20 odsto sredstava iz državne kase deljeno pre izlaska na birališta, a 80 odsto posle izbora i to proporcionalno osvojenim mandatima u Skupštini.

“Možda će pristati da se 50 odsto tog novca deli svima pre izbora, ali tu još nema jasnog odgovora”, navodi naš izvor.

Sagovornik „Nove“ takođe ne veruje, sudeći po toku pregovora, da će vlast popustiti pred zahtevima za promenama u REM-u i ukidanju funkcionerske kampanje.

“O tome se još zvanično nisu izjasnili”, kaže on.

Kako saznaje naš list, predstavnici opozicije koji pregovaraju bez prisustva stranaca još nisu dobili predlog sporazuma o izbornim uslovima. To bi, prema najavama Dačića, trebalo da se dogodi na sledećem sastanku, koji se očekivao ove nedelje, ali poziva za taj skup još nema.

U isto vreme, i predstavnici opozicije koji pregovaraju posredstvom EU čekaju predlog sporazuma od evroparlamentaraca. Prema najavama, i taj dokument je trebalo da stigne do kraja avgusta, ali kako stvari sada stoje, verovatno će taj rok biti prekoračan.

“Neće ničega biti pre početka septembra”, kaže jedan od opozicionara za „Novu“.

Ono što je izvesno je da će evroparlamentarci u Beograd doputovati 17. i 18. septembra za kada je zakazana sledeća runda dijaloga. Tada bi, prema najavama, trebalo da bude potpisan i sporazum o izbornim uslovima, potom sledi njegovo usvajanje u Skupštini, a primena bi prema nezvaničnim informacija trebalo da krene od 1. oktobra.

BONUS VIDEO Nesvakidašnja kontrola izbora u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare