Miroslav Miskovic Delta Holding Sava Centar
Miroslav Mišković Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova Svetske banke (ICSID), poznatim kao Vašingtonska arbitraža, država Srbija izgubila je spor od firme „Mera invest“, u vlasništvu Marka Miškovića, sina poznatog biznismena Miroslava Miškovića. Prema presudi, na koju optužena strana ima pravo prigovora, Srbija je dužna da isplati Miškovićima 30 miliona evra, saznaje dnevni list “Nova”.

Miroslav Mišković uhapšen je u decembru 2012. godine, kada i njegov sin Marko i Milo Đurašković. U pritvoru je proveo sedam meseci, a pušten je da se brani sa slobode nakon što je položio najviše jemstvo u istoriji srpskog pravosuđa, od 12 miliona evra.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Suđenje je počelao 2013., a na kraju im se od mnogobrojnih prvobitnih optužbi sudilo za utaju poreza preko firme “Mera Investment Fund Limited”, koja se vodila na Marka Miškovića. Vlasniku „Delte“ se na teret stavljalo da je podsticao svog sina Marka da preko ove kompanije obavlja protivzakonite radnje.

Krajem februara 2022, Apelacioni sud u Beogradu ih je pravosnažno oslobodio krivice.

Paralelno sa ovim suđenjem, Miroslav Mišković je vodio postupak i pred međunarodnim institucijama. Vašingtonsku arbitražu protiv Srbije pokrenuo je 2017.

I upravo pred ovom institucijom Miškovići su ostvarili svoju prvu pobedu u martu 2021. godine, kada je u Vašingtonskoj arbitraži doneta presuda u njihovu korist. Državi Srbiji je naloženo da isplati Miškovićevoj firmi 30 miliona evra.

Kako saznajemo, Srbija je nakon toga uložila prigovor više puta i dala pisanu garanciju da će u slučaju odbijanja platiti u roku od pet dana iznos koji je presuđen.

Sudeći po navodima na zvaničnom sajtu suda u Vašingtonu, Srbija je u dva navrata uspela da odloži izvršenje presude, odnosno isplatu novca “Meri invest”, da bi u februaru ove godine podnela zahtev za poništenje odluke arbitražnog suda.

Tužba bila najavljena

Inače, Miroslav Mišković je još 2015. najavio da će tužiti državu Srbiju zbog gubitka posla sa firmom „Najki“, čiji je zastupnik bila „Delta“ punih 20 godina. Mišković je tada izjavio da je zbog ovog sudskog procesa raskinut ugovor između „Delte“ i „Najkija“, te da to predstavlja veliki gubitak za njegovu kompaniju.

Dve godine kasnije, mediji su objavili da je upravo Miroslav Mišković tužio Srbiju pred arbitražnim sudom u Vašintonu, a nakon prve informacije da je dobio tužbu protiv države, pitali smo Državno pravobranilaštvo da li je ta informacija tačna.

Foto:Nemanja Jovanović

Pravobranilaštvo se poziva na tajnost

U odgovoru koji smo dobili navodi se da su predmeti koji se vode pred arbitražnim sudovima “snabdeveni” stepenom tajnosti “poverljivo“.

“U skladu sa Zakonom o tajnosti podataka uređeno je i prenošenje i dostavljanje tajnih podataka na način da je pristup dozvoljen samo ovlašćenim korisnicima, dok je u skladu sa istim zakonom kao krivično delo predviđeno svako saopštavanje, predaja ili činjenje dostupnim podataka ili dokumenata koji nose oznaku ‘poverljivo’, od strane nosioca tih podataka”, navodi se u odgovoru Državnog pravobranilaštva.

Kako su istakli, eventualno postupanje po zahtevu “Nove”, od strane Državnog pravobranilaštva, smatralo bi se kršenjem pravila međunarodnog arbitražnog postupka što povlači odgovornost prema učesnicima u arbitražnom postupku.

Ovaj stav pravobranilaštva je dosta zanimljiv imajući u vidu da osnovni podaci mogu da se nađu na zvaničnom sajtu suda.

Vučić na hapšenju Miškovića dizao sebi rejting

Povodom presude, dnevni list “Nova” kontaktirao je i sa advokatom Miroslava Miškovića Zdenkom Tomanovićem, koji je u kratkom razgovoru za naš list rekao da ne želi zasada da komentariše ovaj slučaj.

Zdenko Tomanovic i Miroslav Miskovic
Zdenko Tomanović i Miroslav Mišković Foto:E-Stock/Konstantin Bačetić/Filip Krainčanić/Nova.rs

Slučaj protiv Miškovića proteklih godina bio je glavni adut vlasti kad se govorilo o borbi protiv korupcije u Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prošlosti je opisivao Miroslava Miškovića kao tajkuna i čoveka koji je simbol korupcije, dok je njegovo hapšenje opisivao kao svoj lični uspeh.

Aleksandar Vučić u Leskovcu predizorna kampanja SNS-a Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Vučić je tvrdio da će država istražiti do kraja slučajeve korupcije i da odgovorni neće proći nekažnjeno. Hapšenje Miškovića donelo mu je ogromnu popularnost, na osnovu koje je najpre tražio rekonstrukciju Vlade Srbije u kojoj je bio prvi potpredsednik, a pola godine kasnije raspisani su vanredni izbori na kojima je SNS ubedljivo odneo pobedu.

“Srbiju nije, niti će moći niko da pobedi, pa neće ni Miroslav Mišković“, rekao je Vučić 12. decembra 2012. godine.

Više od devet godina nakon hapšenja, Miroslav Mišković je pravosnažno oslobođen, a sam postupak obeležen je mnogobrojnim kontroverzama; između ostalog, umesto za navodno izvlačenje 24 miliona evra, Mišković je optužen da je savetovao svog sina Marka kako da izbegne plaćanje poreza.

Kako saznajemo, ovo je samo jedan od postupaka koje će Mišković voditi pred međunarodnim telima protiv Srbije.

Bonus video: Oslobađanje Miškovića – razbijanje Vučićevog mita o borbi protiv korupcije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare