Aleksandar Vučić i Miroslav Mišković Foto: Epa/Efe Marko Đoković, Vesna Lalić

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio krivice biznismena i vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka, koji su bili osuđeni za utaju poreza, a pomenuti slučaj proteklih godina bio je glavni adut vlasti u hvaljenju kada se govorilo o borbi protiv korupcije u Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nebrojano puta je dosad govorio o Miškoviću, oslovljavajući ga tajkunom i predstavljajući njegovo hapšenje ličnim uspehom, pa se postavlja pitanje da li je postupak protiv vlasnika "Delte" bio samo još jedan u nizu marketinških trikova ovdašnje vlasti u jeftinom prikupljanju političkih poena.

Tog 12. decembra 2012. godine lisice na ruke stavljene su Miroslavu Miškoviću zbog malverzacija u putarskim preduzećima, a vest o hapšenju biznismena i vlasnika „Delta holdinga“ gotovo da je kao bomba odjeknula u javnosti. O privođenju biznismena gotovo da su se oglasili svi tadašnji funkcioneri države, počevši od tada prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

„Srbiju nije, niti će moći niko pobedi, pa neće ni Miroslav Mišković“, rekao je tada on.

Vučić je tom prilikom izjavio i da su mu iz policije prenete Miškovićeve reči prilikom privođenja, da neće dočekati gostovanje na televiziji koje je imao te večeri na televiziji, čime je praktično javnsti predočeno da je on “krivac” za hapšenje prvog čoveka “Delte”.

Sa druge strae, pretnje je demantovala odbrana Miškovića.

Hapšenje poznato biznismena od strane vlasti tada je predstavljeno kao jasan pokazatelj da u Srbiji “nema zaštićenih”, te da će “svi slučajevi korupcije biti rešeni”. Upravo na slučaju Mišković Vučić je stekao popularnost, koji je narednih godina podgrejavao izjavaoa o biznismenu.

„Moja poruka svima njima – i Miškoviću i njegovim medijskim i političkim slugama, onima kojima je njegov zet nosio pare u međuvremenu da se rugaju Vučiću, Srpskoj naprednoj stranci i da hvale njega i sve njih – jeste da mogu oni da misle da će da pobede nas, ne mogu da pobede ni Srbiju ni nas. I nikada neće moći“, izjavio je Vučić julu 2013..

Aleksandar Vučić Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Ipak, u biti, nije se daleko odmaklo od reči. Praktično, borba protiv korupcije u Srbije, a koja je na izrazito visokom nivou, ostala je na hapšenju Miškovića. Štaviše, ni postupak protiv Miškovića nije daleko odmakao.

Tokom godina optužnica protiv biznismena je ogoljena, a postalo je upitno i da li tužilaštvo uopšte poseduje ikakve dokaze protiv vlasnika „Delte“. Dok se u javnosti sve više špekulisalo da je hapšenje Miškovića bilo samo pokazno, takoreći zamazivanje očiju javnosti, to nije sprečilo prvog čoveka Srbije, da i u narednim godinama govori o biznismenu.

Pročitajte još:

Nedostatak dokaza i polovičnu optužnicu, pravdao je na različite načine.

“Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno”, izjavio je Vučić nakon što je Mišković pravosnažno oslobođen za veći deo optužnice, to jest malverzacije sa putarima i FAM-om, 2017. godine.

Reč „tajkun“, ali i navodi da „Mišković nije jači od države“, gotovo da su bili nezaobilazni deo Vučićevih nastupa kada god da je govorio o vlasniku „Delte“.

Povećanje rejtinga

Takav trend nastavio se i prošle godine, kada je predsednik Srbije komentarisao Miškovićev intervju. On je februara prošle godine izjavio da vlasnik „Delte“ i strani ambasadori ne mogu da postavljaju vlade u Srbiji.

„Srećom više nema tajkunske uprave Srbijom. Ja sam posebno srećan jer je Mišković jednu rečenicu tačno izgovorio, nenamerno, a to je – da je on birao svaka bi Vlada bila drugačija”, rekao je Vučić i dodao:

„Tu je izgovorio da on ne bira više vladu, već narod na izborima, a ne tajkuni i strani ambasadori.”

Ipak, 10 godina od hapšenja Miškovića praktično da se ništa nije promenilo. Obećanja državnog vrha o borbi protiv korupcije završila su se dugogodišnjim postupkom bez dokaza, koji je rezultirao oslobađajućom presudom. Po svemu sudeći, hapšenje Miškovića bilo je još jedno u nizu pokaznih, koje je u datom trenutku pomoglo Srpskoj naprednoj stranke da dođe na vlast, ali i da poveća rejting tada prvog čoveka Vlade Aleksandra Vučića.

Sa druge strane, najave da će korupciji stati na put demantovao je i sam predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović 2020. godine rečima da nemamo suđenja za visoku korupciju.

Napada i pritisci na sudiju

Nastupe prvog čoveka države obeležili su i napadi na sve one koji su bili u postupku koji se vodio protiv Miškovića – u prvoj linije bivšeg sudiju, sada advokata, Vladira Vučinića, jer mu je vratio pasoš uz jemstvo od 12 miliona evra.

“To je onaj, sada advokat, koji je od Miškovića uzeo novac“, govorio je Vučić.

BONUS video: Aleksić stigao u Palatu pravde,nastavlja se pripremno ročist

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare