Miroslav Mišković i Goran Radosavljević
Miroslav Mišković i Goran Radosavljević Foto: Vesna Lalić/Ivan Dinić/Nova S

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio krivice biznismena i vlasnika "Delta holdinga" Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka, koji su bili osuđeni za utaju poreza, što je potvrđeno za Nova.rs u ovom sudu. Tim povodom na Tviteru se oglasio Goran Radosavljević, ekonimista i napisao da je krajem 2011. kao ekspert za poresku politiku analizirao slučaj Mišković i dao mišljenje da nije bilo poreske utaje. Danas, 11 godina kasnije, Apelacioni sud je to potvrdio.

Međutim, kako je naveo Radosavljević, optužbe na Miškovićev račun za utaju poreza dovele su do toga da Aleksanda Vučić izgradi političku karijeru na hapšenju Miškovića, što će morati da plate građani Srbije.

„Krajem 2011. sam kao ekspert za poresku politiku analizirao slučaj Mišković i dao mišljenje da nije bilo poreske utaje. Danas, 11 godina kasnije Apelacioni sud je to potvrdio. U međuvremenu, Vučić je izgradio političku karijeru na hapšenju Miškovića, a mi ćemo to morati da platimo“ napisao je Radosavljević.

Miškoviću će nakon oslobađajuće presude biti vraćeno 12 miliona evra jemstva koje je dao 2013. godine kao garanciju da će se odazivati na pozive suda ukoliko mu vrate pasoš.

Baš ovo hapšenje vinulo je u nebesa aktuelnog predsednika Srbije i učvrstilu njegovu poziciju. Dakle, marketinški trik kojim se lider naprednjaka poslužio pre više od deceniju kako bi sebi obezbedio sigurnu poziciju „šefa“, sada stiže na naplatu građanima Srbije.

Presednik je, maltene identičnim trikovima, nastavio do dan danas, pa svaki put pred izbore, hapsi, pomaže mlade, penzionere, obećava, gradi… A kad izbori prođu, sva pomoć i obećanja, kao što smo dosad utvrdili mnogo puta, „izađu na nos“ građanima.

Podsetimo, Mišković i njegov sin Marko privedeni su 13. decembra 2012. godine, a vlasnik „Delta holdinga“ je na slobodu pušten 23. jula 2013. godine. Vlasnik „Delte u pritvoru je proveo 221 dan, ako se ne uračunaju dva dana, kada je privođen i kada je puštan. Suma koju država isplaćuje na osnovu neosnovanog pritvora, a to je ukoliko presuda bude oslobađajuća, iznosi, u proseku oko 50 evra. Kada se to preračuna u slučaju Miroslava Miškovića, to iznosi tričavih 11.100 evra, sitnica za biznismena, a još nebitnija suma za budžet Srbije. Ali, tu postoji jedna začkoljica koja srpske poreske obveznike može ozbiljno koštati.

****

BONUS VIDEO:  Najava novina NOVA za 24. februar