Nebojša Stefanović i Aleksandar Vučić. Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Funkcioner Srpske napredne stranke, Nebojša Stefanović, ponudio je pre više od deset dana ostavku na mesto šefa beogradskih naprednjaka predsedniku SNS, Aleksandru Vučiću, saznaje Nova.rs. To se dogodilo pre organizovanja izjašnjavanja naprednjačkih odbora širom Srbije i njihovih zahteva za smenu Stefanovića na svim funkcijama, i stranačkim i državnim.

Pročitajte još...

Prema rečima izvora Nova.rs iz vrha vladajuće stranke, aktuelni ministar odbrane i predsednik beogradskog odbora SNS Nebojša Stefanović  se na taj korak odlučio nakon odluke o spajanju Šapićevog SPAS-a i SNS. To je praktično bila najava da bi Šapić mogao da postane prvi čovek stranke u prestonici.

“On nije želeo da bude smetnja stranci u tome. Zbog toga je i ponudio ostavku Vučiću na mesto predsednika beogradskog odbora, ali ona nije prihvaćena”, navodi naš izvor.

Prema rečima našeg sagovornika, Vučić je odbio da se o Stefanovićevom predlogu odmah izjasni, navodeći da će se o tome razgovarati nakon što se vrati iz zvaničnih poseta Briselu i Pragu. To se, međutim, nije odigralo tako. Javna smena Stefanovića je počela odmah.

“Ubrzo je, nakon ponude Nebojše Stefanovića da podnese ostavku na funkciju prvog čoveka beogradskog odbora, krenulo ovo glasanje po odborima stranke širom Srbije. Uprkos tome što je postojao elegantan način da ova priča završi prihvatanjem Stefanovićeve ostavke, Vučić je odlučio da pokrene članstvo i da se svi izjasne o njemu. Jednostavan je razlog – želeo je da mu pokaže da je on glavni u stranci i da ljudi njega slušaju”, ističe naš sagovornik i dodaje da  je Stefanović u više navrata, zbog različitih povoda, nudio Vučiću svoju ostavku, ali da ju je šef naprednjaka uvek odbijao.

Stefanović: Razgovaraću sa Vučićem

Nakon što je pokrenuta priča o njegovoj smeni, Stefanović se uglavnom držao po strani, odbijajući da komentariše incijativu za njegovu smenu. U jedinoj izjavi datoj medijima nakon pokretanja glasačke mašinerije po odborima, ministar odbrane je poručio da će o svemu razgovarati sa “predsednikom čije poverenje ima”.

„U svojoj karijeri sam radio u skladu sa zakonom i nikada nisam učestvovao u bilo kakvim aktivnostima koje bi ugrozile niti predsednika Aleksandra Vučića niti članove njegove porodice. Da li sam pravio greške u svom radu? Sigurno. Za svoje greške sam uvek spreman da odgovaram. Ali da budem u fotelji večito, niti mi pada napamet, niti je to za mene prioritet“, rekao je Stefanović odgovarajući na pitanje da li će podneti ostavku nakon izjašnjavanja odbora SNS širom Srbije koji traže njegovu smenu sa javnih funkcija, ali funkcije predsednika Gradskog odbora SNS u Beogradu.

Stefanović je dodao da će se pre bilo kakve odluke konsultovati unutar stranke.

„Pre svega sa predsednikom čije poverenje imam da obavljam ovu funkciju, što je on više puta rekao. Kada budemo tu odluku doneli, bilo kakva ona bila, ja ću je saopštiti javno“, istakao je Stefanović.

 

“Međutim, kad je krenulo glasanje po odborima u stranci, Stefanović je zauzeo stav da neće podnositi ostavku, već da će sačekati odluku stranačkih organa, odnosno sednicu Glavnog odbora partije koja je zakazana za 29. maj. Naravno da će pre toga ponovo razgovarati za Vučićem”, ističe naš izvor.

Podsetimo, Nebojša Stefanović postao je glavna tema nakon sednice Predsedništva SNS održane 5. maja, kad je, kao što je Nova. rs pisala, izdat nalog predsedniku Izvršnog odbora Darku Glišiću da do 17. maja svih 169 odbora moraju da se izjasne o poverenju Stefanoviću.

Glasanje je ubrzo počelo i odbor po odbor, kao po dogovoru, „otkazivao“ je Stefanoviću poverenje i tražio njegovu smenu.

Na sastancima se čitao zvaničan dopis Izvršnog odbora SNS u kome se tražilo  „dostavljanje spiskova ko od republičkih, gradskih ili lokalnih funkcionera nije zadovoljio stranačke kriterijume“. Tu se tražilo da se navedu „imena funkcionera koji treba da budu smenjeni“…

Činjenica da se na spisku našlo ime Nebojše Stefanovića nije bilo iznenađenje. Odbori su listom tražili da se smeni sa mesta predsednika beogradskog odbora i svih državnih funkcija. Pojedini odbori su tražili i njegovo isključenje iz stranke.

Pored Stefanović, prema za sada poznatim informacijama, tri odbora su na spisak za smenu navela još dva aktuelna ministra i funkcionera SNS. Niški i pirotski su tražili smenu Zlatibora Lončara, a somborski Marije Obradović koja važi za bliskog saradnika Stefanovića.

Lončar je takav zahtev odbora ocenio kao „vrh demokratije“ u stranci, dok je Obradović poručila da je odana Vučiću i da neće preleteti kod Stefanovića.

Bonus video: Stefanovićev prijatelj Papić tražio njegovu smenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar