Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Stranke opozicije koja organizuje proteste “Srbija protiv nasilja” načelno su se saglasile oko izlaska na izbore na jednoj listi, a sada se razgovara o tome kako bi mogla da izgleda podela mandata. Kako stvari stoje oko toga nema saglasnosti, što je zvanično potvrdio generalni sekretar Demokratske stranke Dušan Kostadinović koji je nezadovoljan predloženim napustio današnje razgovore.

Nakon više istraživanja koja su pokazala da bi opozicija okupljena oko protesta „Srbija protiv nasilja“ više glasova dobila zajedničkom listom, nego da ide u nekoliko kolona, proevropske opozicione stranke razgovore su fokusirale na zajednički izlazak na izbore.

Konačna odluka nije doneta, ali razgovori idu u tom smeru.

Prema informacijama Nova.rs, glavna tema na sastancima je sada raspodela mandata i to između tri bloka stranaka – jedan blok činila je koalicija oko SSP i Zeleno levi front, drugi blok savez oko Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića i Ekološkog ustanka Aleksandra Jovanovića Ćute i treći koji čine DS, Zajedno i SRCE Zdravka Ponoša.

Prema saznanjima Nova.rs o broju mandata se pregovara te se predlozi koriguju iz sastanka u sastanak.

Izvori Nove iz krugova pregovarača kažu da je u prvoj varijanti blok stranaka oko SSP i ZLF tražio 50 odsto mandata, a stranka Miroslava Aleksića i Jovanovićev pokret 35 odsto .

Sa druge strane, demokrate su, imajući u vidu da bi opozicija na izborima mogli da dobiju više glasova nego na prošlim, tražila da svako dobije nešto više mandata nego što je imao do sada ili da se oni podele ravnopravno među ta tri bloka.

Potvrdu ovih informacija zvanično smo pokušali da dobijemo od opozicionih lidera, ali su oni listom negirali naša saznanja.

Radomir Lazović, lider ZLF, nije želeo da komentariše naša saznanja.

Radomir Lazović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Mogu da kažem da su za početak razgovora korišćeni nalazi istraživanja koji pokazuju da je bolje izaći na zajedničkoj listi, a pokazuju i donekle odnose među političkim partijama i na osnovu toga smo započeli razgovore”, navodi Lazović za Nova.rs.

Foto:Amir hamzagić/Nova.rs

Marinika Tepić, potpredsednica SSP-a, kaže da  ove informacije nisu tačne.

“Stav SSP-a smo javno rekli – mesta na zajedničkoj poslaničkoj listi treba da se dele u skladu sa istraživnajima koja su prezentovana. I to je sve”, navodi Tepić za naš portal.

Miroslav Aleksić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kontaktirali smo i Miroslava Aleksića, ali on na ovu temu nije želeo da daje izjave.

U međuvremenu su održana još dva sastanka. Procenti su neznatno menjani, ali dogovor nije postignut. Na današnjem sastanku, nezadovoljan predloženom preraspodelom mandata, razgovore je napustio generalni sekretar Demokratske stranke Dušan Kostadinović koji je ovlašćeni pregovarač stranke na sastancima proevropske opozicije.

BONUS VIDEO Miroslav Aleksić: Dogovor opozicije do kraja nedelje, možemo da budemo i evropski i nacionalno orjentisani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare