Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Filip Krainčanić/ Nova.rs, Nemanja Jovanović/Nova.rs, TANJUG/ RADE PRELIC,TANJUG/ ZORAN ZESTIC, Shitterstock, Printscreen/TvPink

Danica Grujičić, Marija Zdravković, Vladimir Đukić, Sanja Radojević Škodrić, zvučna imena srpskog zdravstva, u trci su za naslednika/naslednicu dugogodišnjeg ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Neizvesno je međutim, sve do dana konstituisanja Vlade Srbije, koje od ovih udarnih imena naše medicine će se izboriti za željenu titulu, ali isto tako nesiguran je i odlazak aktuelnog ministra, koji kad god okrene leđa i pomislimo da nas pozdravlja, on se ponovo vrati i ostane još malo, mandat ili dva.

Pročitajte još:

O odlasku doktora Lončara spekuliše se još od izbora 2020., a potom i od ovih najsvežijih, trećeg aprila ove godine. Međutim, njegovom ministrovanju, sudija nikako da svira kraj.

Prof. dr Danica Grujičić

Ovog puta odlazak je gotovo siguran, pa ako dr Lončar konačno preda ključeve ministarskih odaja, prvo ime, koje ih možda može preuzeti, biće – prof. dr Danica Grujičić (63).

Možda jedna od najboljih specijalista neurohirurgije na svetu, direktorka je Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, ali i redovna profesorka na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

Doktorka Grujičić, prvi razred gimnazije završila je u Beogradu, a nakon toga se njena porodica preselila u Moskvu, gde je od 1976. do 1978. pohađala srednju školu. Upisala je potom fakultet na Drugom moskovskom medicinskom institutu Pirogov, gde se školovala do povratka u Beograd. Medicinski fakultet u Beogradu je upisala 1978., a završila 1982. godine sa prosečnom ocenom 9.60.

Danica Grujičić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

Prvi politički koraci prof. dr Grujičić, bili su u septembru 2011. godine, kada je izabrana za potpredsednicu Socijaldemokratskog saveza (SDS). Bila je njihov kandidat na predsedničkim izborima održanim 6. maja 2012., kada je osvojila 0.78 odsto glasova.

Poznati su njeni stavovi o posledicama NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), ali i mišljenja o osiromašenom uranijumu, koji je prema njenim rečima uticao na zdravlje ljudi u Srbiji i regionu.

Takođe, ne propušta priliku da istakne da je potrebno zakonski urediti status medicinskih radnika zaposlenih u privatnom i javnom sektoru. Njen stav je da lekari zaposleni u privatnoj praksi, ne treba da rade u javnim zdravstvenim ustanovama i obrnuto.

Doktorka je prepoznatljiva i po svom humanitarnom radu, a posebno je posvećena mladim ljudima i njihovom obrazovanju.

Predizborni skup SNS
Danica Grujičić na predizbornom skupu SNS u Bačkoj Palanci Foto:TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

Odlikovana je Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena 2020. godine, a ovo priznanje dodeljuje se za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju države Srbije i njenih građana.

Doktorka Grujičić bila je, po mišljenju brojnih analitičara, najizvesniji izbor za novu ministarku zdravlja, nakon što je u februaru ove godine izabrana kao prva na listi Srpske napredne stranke (SNS) na aprilskim parlamentarnim izborima.

Prof. dr Marija Zdravković

Osim profesorke Grujičić, ime doktorke Marije Zdravković, aktuelne direktorke KBC „Bežanijska kosa“, pominje se kao gotovo definitivan izbor za mesto sledeće ministarke zdravlja.

Doktorka Zdravković u Kliničko-bolničkom centru „Bežanijska kosa“ radila je kao internista-kardiolog još od 1999., a direktorka ove ustanove postaje 2014. godine.

Njeno obrazovanje je na zavidnom nivou još od srednje škole, a završila je gimnaziju „Sveti Sava“ 1992. kao đak generacije, dok je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1998. godine bila student generacije sa srednjom ocenom 9,94.

Dr Marija Zdravković Foto: Printscreen/TvPink

Dokotorka je član i nekoliko radnih grupa u Evropskom udruženju kardiologa, ali i jedina žena iz naše zemlje koja je dobila stipendiju Evropskog udruženja za srčanu slabost, za dvogodišnje usavršavanje na Medicinskom fakultetu u Cirihu.

Nosilac je titule  počasnog građanina opštine Zemun, koju je dobila u novembru 2019. godine, dok je u septembru 2020. postala počasni vitez Ljubičevskih konjičkih igara. Doktorka Zdravković je udata i majka je troje dece.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

U Srpskoj naprednoj stranci (SNS), prvi put se ističe u junu 2020., kada je bila nosilac liste “Aleksandar Vučić – za našu decu”.

Prof. dr Vladimir Đukić

Jedini muški, potencijalni naslednik novog ministra zdravlja, je sadašnji direktor KBC „Dr Dragiša Mišović“, prof. dr Vladimir Đukić (65).

Nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu zdravlja i aktivni član Socijalističke partije Srbije (SPS), dr Đukić diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a usavršavao se na najeminentnijim klinikama u svetu, u Hanoveru u Nemačkoj, potom u Londonu, ali i u Njujorku i Tokiju.

Beograd, 23. jula 2020.- Direktor KBC
Vladimir Đukić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Načelnik Odeljenja za traumu abdomena i grudnog koša prof. dr Đukić postaje 2005. godine, a načelnik Centra za hirurgiju Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije – 2008. Od te godine, pa sve do 2012., bio na funkciji direktora Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije, kada na njegovo mesto dolazi dr Zlatibor Lončar.

Profesor dr Đukić ponosan je član Američkog hirurškog koledža, a reč je o asocijaciji koja okuplja najbolje hirurge iz SAD i drugih zemalja sveta.

Vladimir Đukić Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Za dnevni list Politika je 2019. izjavio da mu ne nedostaje rad u ministarstvu.

„Nedostaju mi sekretarice i drugi zaposleni sa kojima sam radio. I dalje imam odličan odnos sa ministrom zdravlja dr Zlatiborom Lončarom. Sve možemo da se dogovorimo u dve reči“, istakao je prof. dr Đukić, pre tri godine.

Dr Sanja Radojević Škodrić

Među poznatim imenima iz srpske medicine, našla se i aktuelna direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić, koja je na mestu v.d. direktorke ove ustanove od 2017. godine.

Dr Radojević Škodrić prethodno je bila zaposlena u Institutu za patologiju Medicinskog fakulteta, gde je bila direktorka od 2015. do novembra 2017. godine.

Sanja Radojevic Skodric
Sanja Radojević Škodrić Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Doktorka Škodrić je i profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na predmetu Patologija. U prethodnom periodu bila je predsednik Republičke stručne komisije za patologiju Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a član je Evropskog udruženja uropatologa, Evropskog udruženja patologa, Udruženja patologa i citologa Srbije i Srpskog lekarskog društva.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr

Na funkciji v.d. direktora RFZO je od 16. novembra 2017. godine, nakon što je dotadašnja v. d. direktorka dr Verica Lazić podnela ostavku.

„U saopštenju koje je RFZO prosledio medijima navodi se da je ‘Verica Lazić podnela ostavku zbog nemogućnosti adekvatne saradnje sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom’“, objavio je Tanjug, u novembru 2017. godine.

Zlatibor LončarFoto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Podsetimo, doktor Zlatibor Lončar postavljen je na mesto ministra zdravlja 2014. godine, kada je avanzovao iz direktorske fotelje Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije. U proteklih osam godina, ministra Lončara prate brojne afere, koje su bacale senku na njegov rad i upravljanje zdravstvenim sistemom Srbije. Javna je tajna da je Lončar i lični lekar predsednika države AleksandraVučića, što je i glavni razlog zašto su do sada sve spekulacije o njegovoj smeni na mestu ministra zdravlja – odbacivane.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar