Foto: Arhiva, N1

Demokratska stranka održaće izbornu skupštinu 4. jula. Do sada se za predsednika stranke kandidovao samo aktuelni lider demokrata Zoran Lutovac. Sa druge strane, u trku za potpredsednika DS, prema saznanjima Nova.rs, najverovatnije će ući čak osam članova te partije, a među njima su Dragana Rakić i Sreto Malinović.

Manje od 20 dana ostalo je do izborne skupštine Demokratske stranke, a kandidovanje za najvažnije funkcije u toj stranci traje do 26. juna. Do sada niko nije zvanično podneo kandidaturu, ali su je Lutovac i još devet članova DS članstvu najavili.

Prema informacijama našeg portala, do sada se za funkciju lidera stranke prijavio samo Zoran Lutovac, koji je i u javnosti najavio da će se kandidovati.

„Kandidovaću se ponovo za predsednika i tražiti podršku da nastavimo sa politikom koja je potpuno posvećena javnom interesu, jasnom političkom profilisanju i kadrovskom osnaživanju stranke“, rekao je on nedavno za list „Danas“.

Prema Statutu DS, na izbornoj skupštini biće izabrano pet potpredsednika, a za to mesto još jednom će se boriti Dragana Rakić, koja sada obavlja funkciju zamenice predsednika demokrata.

Paunović se neće kandidovati?

Na spisku onih koji su članstvu najavili kandidature nema Saše Paunovića, koji se nedavno vratio u Demokratsku stranku. On je iz DS otišao sa mesta zamenika predsednika demokrata, a kako navodi naš izvor, na predstojećim izborima najverovatnije neće biti kandidat ni za jednu funkciju.

U trku za potpredsednika najverovatnije će ući i general Sreto Malinović, inače predsednik Odbora DS za bezbednost. Kako navodi naš izvor, veliki broj članova traži od njega da se kandiduje i on će njihovu molbu najverovatnije prihvatiti.

Za istu funkciju boriće se i dr Branimir Jovančićević, aktuelni predsednik Odbora za ekologiju i profesor na Hemijskom fakultetu, a do potpredsedničkog mesta pokušaće da dođu Nenad Mitrović, bivši predsednik Opštine Vladičin Han, i Miodrag Gavrilović, inače sin nekadašnjeg potpredsednika DS Slobodana Gavrilovića.

Prema saznanjima Nova.rs, potpise za kandidaturu za potpredsedničku funkciju skuplja i Dragana Rašić iz Zaječara, koja je inače u tom gradu izašla na izbore sa grupom građana „Možemo bolje“ i osvojila četiri mandata, kao i Tatjana Manojlović, predsednica resornog Odbora za informisanje u DS i novinarka dokumentarnog programa RTS.

Na listi kandidata trebalo bi da bude i Slobodan Jaredić, predsednik Opštinskog odbora DS iz Aranđalovca.

Kako navodi naš izvor, svi pomenuti su u postupku prikupljanja potpisa i najavili su svoje kandidature.

Na izbornoj skupštini, osim predsednika i potpredsednika DS, biće izabrano i 40 članova stalnog sastava Glavnog odbora DS, tri člana Nadzornog odbora i predsednik Političkog saveta DS. Nakon toga trebalo bi da zaseda Glavni odbor, na kome će biti izabran i novi predsednik Izvršnog odbora. Spekuliše se da bi na to mesto mogao da dođe Srđan Milivojević, ali njegova kandidatura nije izvesna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar