Zorana Mihajlović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon pisma koje je Dragutin Matanović, neformalni savetnik predsednika Srbije i srpski člana Odbora direktora u NIS-u, uputio premijerki Srbije Ani Brnabić, a u kojem je praktično izvređao bivšu ministarku Zoranu Mihajlović, otkriveno je da je funkcionerka SNS uputila odgovor takođe adresiran na predsednicu Vlade Srbije. Ona je u svom pismu navela da je sadržaj dopisa, koji je uputio Matanović, bio neprofesionalan, nepristojan i uvredljiv. U svom odgovoru, Mihajlović je sugerisala Matanović nije u pravu, ali se osvrnula i i na to koliku platu zarađuje u NIS-u.

Dragutin Matanović, jedan je od troje srpskih članova Odbora direktora NIS, nije skrivao radost zbog toga što je Zorana Mihajlović napustila Vladu Srbije. U pismima koje je objavio portal Nova.rs, Matanović je naveo da je bivša ministarka radila protiv interesa Srbije i da je produkt „obojenih revolucija“.

Istorija njihovog sukoba datira još od ranije, a poslednji put su javno ušli u raspravu kad je Mihajlović, početkom 2021. godine, zatražila smenu srpskih članova Odbora direktora NIS.

Posle Matanovićevog pisma, svoj odgovor Ani Brnabić u uputila je tada ministarka Mihajlović, gde se osvrnula na sve njegove navode.

Pročitajte još...

„Gospodin Matanović na početku svog dopisa ističe da je informacije iz MRE dobio ‘posredstvom prijatelja’ iz ovog ministarstva. Bez želje da ulazimo u oblast potrebe da se traže „prijatelji ili oni koji to nisu“, moj profesionalni odnos prema poslu koji mi je poveren da radim je takav da je rad organa kojim rukovodim transparentan i da su sve informacije o tome dostupne svim državnim organima, a posebno i uvek kabinetu predsednice Vlade i kabinetu predsednika . Nisam razumela ni navode dopisa gospodina Matanovića u kome ističe svoj stav oko rusko-srpskih odnosa, niti navode protiv rada ministra Nenada Popovića. Nisam razumela ni komentar u vezi stava Predsednika Putina, koji se navodi na način kao da je on naš predsednik“, odgovorila je Mihajlović u pismu.

Bivša ministarka rudarstva i energetike napisala je „kako veruje“ da je posao svih da rade za dobrobit Republike Srbije i da takmičenja u isticanju rodoljuba ili shvatanja spoljne politike mogu biti zanimljivi na dnevno-poliitčkoj sceni.

Osvrnula se i na niz projekata koji se radi, a za koje Matanović izvodi netačne formulacije.

„Prosto je neverovatno da se gospodin Matanović, član odbora direktora NIS AD, žali Vama na saradnju MRE sa NIS-om i pokušava da iznošenjem netačnih navoda osujeti sve postojeće i novoplanirane investicije NIS AD. Konačno, da se osvrnem i na neistinite navode iz dopisa gospodina Matanovića da sam ja dala „predlog da se sve termoelektrane ugase do 2030.godine“. To apsolutno nije tačno, i umesto da se bavi pretpostavkama o mom radu, Matanović je kao i svako od nas dužan da svoj stav zasniva na činjenicama. Gospodin Matanović sa svojim ‘prijateljima’ iz MRE pokazuje elementarno neznanje i nepoznavanje energetike, a evo i dokaza da je dopis gospodina Matanovića i sraman i vrlo diskutabilan kada su interesi Republike Srbije u pitanju. Ponoviću i ovde ono što sam i javno više puta istakla – plan je da se termoelektrane, na način i u meri koja ne ugrožava energetsku bezbednost, održavaju u radu do 2050.godine“, nastavila je Mihajlović.

Nakon toga, dodala je da je on proučio Strategiju NIS i druge projektne dokument, „što mu je bio osnovni zadatak“, Matanović bi uvideo da je za završetak izgradnje TE Pančevo rok bio četvrti kvartal 2019. godine.

Dodatno, Mihajlović ga je „bocnula“ da oko primanja koje ostvaruje od kompanije.

„Rok je od tada više puta pomeran i možda će opet biti odložen na osnovu informacija sa kojima raspolažemo. Trenutni rok na osnovu aneksa 4 potpisanog sa Šangaj elektrikom je 17.09.2021. Kašnjenje ovakvih kapitalnih projekata, pored drugih, ide i na «dušu» članovima odbora direktora NIS koji kao on primaju 16.310 evra mesečno naknade sa bonusima (7.000 evra osnovna plata sa 100 odsto plate godišnjeg bonusa i 33 odsto godišnje plate u vidu bonusa za vernost kompaniji, ili skoro 200.000 evra na godišnjem nivou“, napisala je i dodala:

„Što se tiče ‘saradnje s NIS na dnevnom nivou’, iz teksta g. Matanovića proizilazi da je takva nepoželjna i po njegovom mišljenju možda čak i zabranjena. To je u skladu sa njegovim mišljenjem da je „uvek protiv onih koji interese zemlje podređuju interesima stranaca i strane kompanije“. Ovo je posebno simptomatično čuti od čoveka koji je od strane države postavljen da štiti državne interese tako“, naveo je ovo.

Na kraju, Mihajlović zaključuje da iz svega navedenog „proizilazi“ da su navodi gospodina Matanovića neosnovani i netačni.

„I jedini razlog mog komentara ovakvih reči jeste upravo to – borba da svaki građanin i građanka uživa jednaka ljudska prava i dostojanstvo i da u Srbiji razvijamo drugačiju kulturu i govora i izražavanja, verujući da su razni ‘Dragutini Matanovići’ samo izuzeci i relikvi prošlosti koje nećemo više imati kao društvo“, zaključila je.

Bonus video: Žaklina Tatalović – Zorana Mihajlović će pre sama izaći iz SNS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar