Foto:Vesna lalić/Nova.rs; Tanjug Jadranka Ilić; Valeria Mongelli / AFP / Profimedia; shutterstock

Dragutin Matanović, jedan od srpskih članova Odbora direktora NIS i neformalni savetnik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uputio je nedavno pismo premijerki Srbije Ani Brnabić kako bi joj se zahvalio na tome što je Zorana Mihajlović izgubila mesto u Vladi Srbije. U svojim pismima, Matanović, koji je inače i član Srpske napredne stranke, naveo je da bivša ministarka radila protiv interesa Srbije, opisao ju je kao "prvoborca globalnog zelenog džihada" i "produktom kolor revolucije".

Dragutin Matanović, Vučićev čovek za vezu sa Ruskom Federacijom, u nekoliko navrata je pisao premijerki Ani Brnabić i članovima Vlade, a u svojim pismima je iznosio predloge na koji način Srbija može da unapredi saradnju sa Rusijom kako bi učvrstila strateško partnerestvo sa tom zemljom.

Foto: Profimedia

Istovremeno, u pismima se može videti i do koje mere je vladala netrpeljivost između Matanovića i bivše ministarke Zorane Mihajlović, koju je član Odbora direktora NIS-a opisao kao osobu koja radi protiv interesa države.

Vučićev saradnik se nedavno, kako saznajemo, zahvalio Ani Brnabić na tome što Zorana Mihajlović više neće biti u Vladi Srbije, a ranije je navodio kako je “uveren da dolazi vreme kad će Zorana Mihajlović biti deo samo jedne zlokobne prošlosti”

U jednom od svojih pisama, upućenih premijerki Srbije mnogo pre izbijanja rata u Ukrajini, Matanović upozorava Brnabić da je bivša ministarka tražila smanjenje carine na uvoz sirove nafte iz trećih zemalja, te da ona, kako kaže, iz nepoznatih razloga, želi da umanji prihod budžeta Srbije.

Pročitajte još...

“Da li ministarka Mihajlović zna da je NIS za vreme 10 godina rada dao u zakup 61 benzinsku stanicu (BS), zatvorio 32 BS i srušio 52 BS (daleko najviše za vreme perioda njenog prvog mandata na mestu ministra energetike i za vreme njenog prethodnika), a da je kupio ili sagradio samo osam novih BS? Da li ministarka Mihajlović zna da je NIS za vreme 10 godina rada ostvario oko 3.1 milijardu USD profita (samo 2013. i 2014. po oko 400 miliona evra godišnjeg profita)? Da li ministarka Mihajlović zna da NIS ima maržu oko 20,8 dinara po litri prodatog goriva – višestruko više nego u bilo kom ranijem periodu? Da li ministarka Mihajlović zna da 1.3 odsto inostranih radnika i ekspata u NIS-u uzima 14 odsto od ukupnog budžeta NIS-a za plate i bonuse? Da li ministarka Mihajlović zna da NIS već oko 4 godina „vrti“ RS oko privatizacije Petrohemije? Ministarka Mihajlović verovatno ništa od ovoga ne zna, niti je interesuje, iz nepoznatih razloga”, naveo je Matanović.

Prelagao formiranje Radne grupe

Matanović je u pomenutom periodu predlagao da se formira radna grupa na nivou Vlade Republike Srbije , sa učešćem relevantnih ministarstava i Kabineta predsednika RS, koja bi razmatrala sve strateške odluke i ciljeve vezane za oblast energetike i formiranje odgovarajuće Komisije koja bi, kako navodi, razmorila određene odredbe novog Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije(OIE).

“Ministarka Mihajlović je napravila veliku štetu državi Srbiji oštrim zakonskim odredbama novog Zakona o korišćenju OIE, a njen predlog, koliko sam razumeo, da se u Srbiji zatvore sve termoelektrane na ugalj do 2030. (i u suštini zaustavi izgradnja TE „Kolubara B“), je daleko naprednija u odnosu na konzervativnu Nemačku koja zatvara termoelektrane na ugalj tek 2038., što ministarku Mihajlović svrstava u prvoborce globalnog zelenog džihada, rame uz rame sa Gretom Tunberg”, napisao je on.

Zorana Mihajlović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

On se potom, osvrnuo na kvalifikacije koje je izneo o Mihajlović, navodeći da to što je on napisao nije lično usmereno protiv bivše minsitarke.

“U ovom dopisu koristio sam isključivo argumente. Molim Vas da razumete, kao što sam uveren da ste i razumeli, da dopis nije lično usmeren protiv doktorke profesorke gospođe ministarke Zorane Mihajlović. Nisam zavidan što je ona ministar u svakoj vladi Republike Srbij od 2012. Nisam zavidan ni na simboličnu činjenicu da je rođena u Tuzli iste godine kad je Josip Broz Tito posetio ovaj grad (1966.). Čak sam impresioniran snagom njene volje koja joj je omogućila da od žene koja je bila relativno daleko od manekenske građe dostigne vitku liniju koja sada ima, snaga volje koju ja lično još uvek nisam postigao. Suština je da sam uvek protiv onih koji interese zemlje podređuju interesima stranaca i stranih kompanije, koji ne poseduje znanje, koji su površni u radu i skloni samoreklamerstvu”, napisao je on.

“Zorana je produkt kolor revolucije”

Matanović je opisao Mihajlović kao deo loše prošlosti koja je “posledica zapadne kolor revolucije iz 2000. godine”.

“Uveren sam da dolazi vreme kada će razne Zorane Mihajlović biti samo deo jedne zlokobne i loše prošlosti, kroz koju su građani Srbije prošli posle zapadne kolor revolucije 2000.

godine. Iako je pod predsednikom Vučićem današnja Srbija jedna sasvim druga država, stabilna, ekonomski snažna i nacionalno probuđena, pred kojom je perspektivna budućnost, iz svojih sebičnih niša vrebaju mnoge Zorane i čekaju svoj trenutak. Neminovni sumrak Zapad i nova, moderna Srbija to više neće omogućiti, ali “filosofija Cipelića” je zarazna i zato je neophodna
svakodnevna aktivnost”, piše Matanović, koji se potom osvrnuo i na ulogu svog šefa Aleksandra Vučića.

“Iako je pod predsednikom Vučićem današnja Srbija jedna sasvim druga država, stabilna, ekonomski snažna i nacionalno probuđena, pred kojom je perspektivna budućnost, iz svojih sebičnih niša vrebaju mnoge Zorane i čekaju svoj trenutak. Neminovni sumrak Zapad i nova, moderna Srbija to više neće omogućiti, ali “filosofija Cipelića” je zarazna i zato je neophodna svakodnevna aktivnost”, upozorava Matanović Anu Brnabić u svom pismu.

Matanovića naljutila priča o njegovoj plati

Vučićev saradnik se osvrnuo i na izjavu Zorane Mihajlović da predstavnici NIS primaju 16.310 evra naknade sa bonusima, rekavši da “laže i namerno obmanjuje”.

“Laže na način na koji je lagala većina žute ološi koja je bila u šifrovanoj partiji G17. Visina naknade za članove Odbora direktora je 80.000 EUR godišnje. Ovakvim lažima ministarka Zorana Mihajlović je istovremeno pokazala i svoje licemerno političko biće: retki su primeri kada ministar Vlade Republike Srbije lažnim izjavama narušava poslovni i moralni ugled predstavnika Vlade Republike Srbije u Odboru direktora inostrane kompanije. Njenu političku neodgovornost, političku prazninu i političku prizemnost mogu da definišem samo jednom rečenicom – jednom G17, uvek G17”, napisao je on.

BONUS VIDEO: Zorana Mihajlović pravi grimase na govor Ane Brnabić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare