Aleksandar Vučić Foto:Screenshot/RTS

U Sporazumu za unapređenje izbornih uslova, koji su danas u Skupštini Srbije potpisali vlast i opozicija, dogovoreno je, između ostalog, kako će ubuduće funkcionisati informativni program Radio televizije Srbije i Radio Televizije Vojvodine. Prema ovom dokumentu, između ostalog je previđeno da svi učesnici izbora dobiji prostor u udarnom terminu RTS, te da će predizobrna promocija, umesto na drugom, biti na prvom kanalu javnog medijskog servisa.

U dokumentu se navodi da su javni medijski servisi (RTS i RTV) dužni da u redovnom informativnom programu, kao i u posebnim emisijama koje su posvećene predizbornoj kampanji, postupaju u skladu sa principima nepristrasnog, pravičnog i uravnoteženog predstavljanja političkih subjekata, odnosno izbornih lista i kandidata na izborima.

Pročitajte još...

“Javnim medijskim servisima se posebno preporučuje da u cilju obaveštavanja javnosti o predizbornim radnjama kandidata, odnosno podnosilaca izbornih lista organizuju radio i TV duele ili sučeljavanja da bi se u vidu diskusije raspravila određena aktuelna politička pitanja”, navodi se u tekstu sporazuma.

Dogovor vlasti i dela opozicije predviđa i osnivanje Privremenog nadzornog tela, koje će biti zaduženo za praćenje medija, konsultacije, sačinjavanje i podnošenje izveštaja o primeni pravilnika za javne medijske servise, davanje mišljenja o radu nezavisnih institucija i njihovim odlukama, informisanje javnosti o svojoj proceni i radu.

Nadzorno telo imaće zaduženje da prati sprovođenje preporuka za privatne emitere sa nacionalnom pokrivenošću, organizovanje redovnih konferencija za medije i obavljanje drugih poslova.

“Sastav Privremenog nadzornog tela bi trebalo da obezbedi politički pluralizam i profesionalnu stručnost”, navodi se.

Prema tekstu sporazuma, ovo nadzorno telo imaće 12 članova, od kojih će njih šest članova da predloži Regulatorno telo za elektronske medije (REM), a preostalih šest članova će predlagati predsednik Narodne skupštine nakon konsultacija sa opozicionim strankama koje učestvuju u međustranačkim dijalozima,i to tako da se tri predstavnika biraju na predlog stranaka koje učestvuju umeđustranačkom dijalogu pod pokroviteljstvom predstavnika Evropskog parlamenta, a preostala tri predstavnika se biraju na predlog stranaka koje učestvuju umeđustranačkom dijalogu pod pokroviteljstvo predsednika Narodne skupštine.

Ivica Dacic pregovori vlasti i opozicije
Ivica Dačić pregovori vlasti i opozicije Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

“Privremeno nadzorno telo obrazuje Vlada kao svoje ad hoc telo i obezbeđuje mu sredstva i uslove za rad. Članove Privremenog nadzornog tela imenuje ministar kulture i informisanja, ali niko ko je kandidat na izborima ne može biti član ovog tela”, navodi se u dokumentu.

Predviđeno usvajenje obaveznog pravilnika za javni medijski servis

U sporazumu se navodi da će, radi boljeg regulisanja pokrivanja izborne kampanje, REM,u konsultaciji sa članovima Privremenog nadzornog tela, doneti obavezujući pravilnik za javne medijske servise (RTS i RTV), u skladu sa preporukama ODIHR i važećim propisima.

Dodaje se da je predviđeno “uspostavljanje distributivnog ključa za javni medijski servis”.

“Javni medijski servisi dužni su da nakon raspisivanja izbora organizuju, bez novčane ili druge naknade, emitovanje posebnih emisija koje su posvećene izborima, a koje imaju za cilj da po principu nepristrasnog, pravičnog i uravnoteženog predstavljanja upoznaju javnost sa programima i idejama svih kandidata, odnosno podnosilaca izbornih lista”, navodi se u tekstu dokumenta.

Dalje sa novodi da predizborni program mora biti jasno odvojen od ostatka programa najavnom i odjavnom špicom i jasno označen tekstualnim obaveštenjem tokom celog programa.

“Javni medijski servisi (RTS i RTV) dužni su da usvoje dokument u roku od pet dana od dana raspisivanja izbora kojim će uspostaviti odgovarajući distributivni ključ za političko oglašavanje na javnom medijskom servisu. Prilikom usvajanja dokumenta iz stava 3. ovog člana Javni medijski servis RTS će u potpunosti poštovati član 7. stav 1. tačka 8. Zakona o javnim medijskim servisima koji obezbeđuje da svi učesnici dobiju prostor u udarnom terminu na RTS”, napominje se u sporazumu.

Kompletan tekst sporazuma možete pročitati na ovom linku. 

U dokumentu koji je usvojen u Skupštini, navodi se da će RTS usvojiće samoregulaciju uz puno poštovanje i postojećeg okvira kako bi se obezbedilo da svi politički akteri dobiju adekvatni prostor u udarnom terminu na RTS 1.

Privatnim televizijima biće poslate preporuke

Kako se navodi, REM će, u konsultaciji sa članovima Privremenog nadzornog tela, doneti i preporuke za privatne emitere sa nacionalnom pokrivenošću, terestrijalne i kablovske, koje se odnose na predstavljanje programa kandidata i izbornih lista za vreme izborne kampanje.

Pročitajte još...

“Predsednik Narodne skupštine, kao posrednik u međustranačkom dijalogu, obratiće se privatnim emiterima sa nacionalnom pokrivenošću, kako terestrijalnim, tako i kablovskim, sa zahtevom da u roku od 15 dana od dana zaključenja Sporazuma o unapređenju uslova za održavanje izbora dostave Radnoj grupi plan izveštavanja, kako za period pre raspisivanja izbora, tako i za vreme vreme izborne kampanje, koji treba da bude sačinjen u skladu sa principima nepristrasnog, pravičnog, uravnoteženog i zakonomernog predstavljanja političkih subjekata, odnosno izbornih lista i kandidata na izborima, uz poštovanje snage političkih subjekata i sopstvene uređivačke politike”, napominje se u tekstu.

BONUS VIDEO: Kako dijalog otišao u zaborav

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare