Foto:Nemanja Jovanović

Ministarstvo pravde predložiće Republičkom tužiocu da se u vreme izbora otvore i vode posebne evidencije o krivičnim delima protiv izbornih prava, objavile su danas Večernje novosti.

Ta novina je predviđena radnom verzijom dokumenta o poboljšavanju izbornih uslova, koji je za vikend predstavljen predstavnicima dela opozicije u okviru dijaloga bez stranog posredovanja, navodi list.

Predlog podrazumeva šalter za primanje pritužbi kandidata koji bi bio otvoren tokom čitavog izbornog procesa, a pritužbe bi se rešavale po ubrzanom postupku.

Planirano je da radni sporazum bude potpisan naredne nedelje, a njime će biti predviđeno i osnivanje radne grupe za kontrolu biračkog spiska, u kojoj će se naći predstavnici institucija, ali i opocizionih stranaka.

Ministarstvo državne uprave bi trebalo da ih obaveštava do 10. u tekućem mesecu o promenama koje su nastale u prethodnom, a svaki član grupe imaće pravo da traži proveru podataka.

Jedan od predloga je i da najmanje jedan član biračkog odbora na Kosovu bude kandidat iz opozicione stranke.

Šest članova vanparlamentarnih partija bi trebalo da uđe u stalni sastav Republičke izborne komisije (RIK), a svoje predstavnike imaće i u stalnim sastavima biračkih odobra.

Broj potpisa za učešće na izborima stranaka nacionalnih manjina biće smanjen sa 10.000 na 5.000, a za lokalne izbore strankama će biti dovoljno po 200 paragrafa ako jedinica lokalne samouprave ima do 20.000 građana sa pravom glasa, 300 za one sa 30.000, a maksimum 3.000 za mesta gde ima više od 100.000 birača.

Za kandidovanje u pokrajini neophodno je da stranke sakupe po 6.000, umesto dosadašnjih 5.000 potpisa, a za manjinske stranke 2.500, umesto 3.000.

Ukoliko RIK utvrdi da stranka zaista ne zastupa manjinske narode, imaće ovlašćenje da podnosiocu izborne liste ne prizna status manjinske stranke.

Glasovi mogu biti poništeni na biračkom mestu po službenoj dužnosti ukoliko se utvrdi da je broj listića u kutiji veći od broja ljudi koji su glasali.

Planom je predviđeno i da se osnuje izborno telo za praćenje rada medija, a javni servisi moraju svima dati prostor u udarnim terminima i držati se nepristrasnog izveštavanja, javljaju Večernje novosti.

BONUS VIDEO Šta je dobitna kombinacija za predsedničke izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar