Foto: Filip Antonić, Vitaly Timkiv / Sputnik / Profimedia, azeridefence

Srpska kompanija “EDePro” iz Beograda, u čijem krugu fabrike u Leštanima je danas došlo do eksplozije, u žižu javnosti je dospela u septembru prošle godine. Tada se saznalo da su rakete u čijoj su proizvodnji učestvovali prodavane Jermeniji i da je to oružje korišćeno u napadu na Azerbejdžan. Ova informacija izazvala je diplomatski skandal na realciji Srbije i Azerbejdžana.

Klupko je razotkriveno nakon što je Azerbejdžanski portal objavio  fotografije raketa kojima je gađano jedno naselje u Time je u toj zemlji. Na njima se vidi da je u njihovoj proizvodnji učestvovala srpska kompanija “EDePro” iz Beograda.

Time je razotkriveno da se oružje proizvedeno u Srbiji ponovo koristi u sukobima između Jermenije i Azerbejdžana u spornoj oblasti Nagorno-Karabah.

Prema podacima koje su Azerbejdžanci delili na društvenoj mreži Tviter, Jermenija je snabdevena sa 21 primerkom te rakete, u čijoj proizvodnji je učestvovala kompanija „EDePro“, mada se ranije pominjalo da je Jermenija od Srbije kupila 10 ovih modifikovanih raketa.

Foto: AzeriDefence.com

Ovo oružje, prema pisanju NIN-a, bilo je predmet ugovora koje je firma SNS trgovca oružjem Slobodana Tešića Vektura trans sklopila sa Ministarstvom odbrane Republike Jermenije 2018. Tešićeva firma je prodavala rakete Krušika i firme EDePro.

Iste godine u maju, kako se sam hvalio, predsednik Aleksandar Vučić dobijao je počasti u Azerbejdžanu, kada je i potpisan Akcioni plan za strateško parnerstvo i niz biletarnih sporuzuma.

Eksplozija u fabrici i 2008.

Ime kompanije „EDePro” provlačilo se kroz medije i 2008. godine kada je došlo do eksplozije u njenom pogonu za proizvodnju goriva za protivgradne rakete u Bubanj potoku.

U toj nesreći tada su povređena trojica radnika, od kojih je jedan nekoliko dana kasnije preminuo. Kako je „Blic“ tada objavio, u policiji im je tada potvrđeno da EDePro nije imao dozvolu MUP-a, a nadležni organi tada su proveravali da li poseduje i druge potrebne dozvole, zbog sumnje da nisu bili ispunjeni propisani uslovi.

Čime se bavi EDePro

EDePro se i danas bavi istraživanjem i razvojem „u ostalim prirodnim i tehničko – tehnološkim naukama“, ali je ta fabrika registrovana i za proizvodnju i promet NVO (naoružanje i vojna oprema), a bavi se i proizvodnjom metalnih proizvoda i spoljnom trgovinom.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

U odnosu na pre 13 godina donekle se promenilo i njeno vlasništvo. Najveći udeo ima Branislav Jojić (39,6 odsto), a po 19,6 odsto imaju Milivoje Popović, Momčilo Šljukić i Slobodan Petković. Kako se sada navodi u Agenciji za privredne registre, dva odsto vlasništva poseduje i državna fima Jugoimport-SDPR.

Krivična prijava protiv direktora zbog prve eksplozije

Branislav Jojić je inače i direktor kompanije, protiv kojeg je zbog pomenute eksplozije bila podneta i krivična prijava, ali nije poznato kako je ceo proces okončan.

Jojić je inače bio redovni profesor i šef Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Kako je pisao „Blic“, za njega je javnost prvi put čula maja 2002. godine kada su SAD objavile spisak srpskih preduzeća koje pomažu Libiju u razvoju raketnog naoružanja.

Srbiji je tada prećeno sankcijama.

Bonus video: Eksplozija u fabrici raketa u Bubanj potoku

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare