Dusan Bajatovic
Dušan Bajatović Foto:Zoran Lončarević

Još u novembru prošle godine raspisan je konkurs za direktora JP Srbijagas, a tek na poslednjoj sednici Vlade imenovan je jedan član komisije. Iako bi se od aktuelnog direktora ovog preduzeća Dušana Bajatovića očekivalo da učini sve kako bi opstao na toj poziciji, njegove ambicije, kako Nova.rs nezvanično saznaje, idu u drugom pravcu. Od izvora u energetskom sektoru može se čuti da Bajatović uveliko lobira da bude ministar energetike u sledećoj Vladi. Istovremeno, za svog naslednika u Srbijagasu preporučuje bliskog saradnika.

Sad je već očigledno da je Vlada odugovlačila sa izborom direktora Srbijagasa na konkursu koji je raspisala pre tri meseca. Rok za prijavu za ovu poziciju bio je mesec dana, a tek sada popunjavaju se mesta u nadležnoj komisiji. Razlog za pokretanje sa mrtve tačke, kako navodi izvor Nova.rs, jeste to što Vlada ovo pitanje mora da reši zbog obaveza iz nedavno otvorenog klastera 4, koji se odnosi i na energetiku.

Na mestu direktora Srbijagasa već gotovo 14 godina nalazi se Dušan Bajatović, tačnije od oktobra 2008. U javnosti je najpoznatiji zbog svojih enormnih mesečnih primanja, pa godinama unazad važi za najplaćenijeg državnog funkcionera, sa mesečnim primanjima u visini od blizu 34.000 evra.

Obavlja čak tri direktorske funkcije. Na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije u njegovoj imovinskoj karti piše da zarađuje 1.707.268 dinara ili 14.500 evra kao direktor preduzeća Gastrans d.o.o. To preduzeće je inače u vlasništvu kompanije South Stream Serbia AG, koje je registrovano u Švajcarskoj, a u kojoj 49 odsto udela ima država Srbijagas, a 51 odsto ruski Gasprom.

Uz platu u Gastransu, Bajatović kao direktor Srbijagasa zarađuje 174.378 dinara, a direktor je i u švajcarskoj firmi South Stream Serbia AG, ali tu ne prima ni dinar.

Bajatović je i predsednik Nadzornog odbora osiguravajuće kuće SOGAZ, u kome 49 odsto udela ima Srbijagas, a većinski paket od 51 odsto drži ruski SOGAZ AO. U toj kompaniji takođe nema nikakvu zaradu.

Osim direktorskih plata, Bajatović zarađuje i kao član Nadzornog odbora Jugorosgas – 1.473.344 dinara, kao predsednik Nadzornog odbora Podzemnog skladišta gasa Banatski dvor – 590.000 dinara, a kao poslanik u Skupštini Srbije prima samo paušal od 28.686 dinara.

Imajući sve to u vidu, od Dušana Bajatovića očekivalo se da učini sve kako bi opstao na poziciji direktora Srbijasa, međutim, naš sagovornik kaže da se on uveliko preporučuje za novog ministra energetike. Navodno na osnovu dogovora između Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije o kvotama u budućoj vladi.

Sa druge strane, na mesto novog direktora Srbijagasa Bajatović bi, po rečima izvora Nova.rs, želeo da vidi svog bliskog saradnika Jovicu Budimira. On trenutno obavlja funkciju izvršnog direktora za investicije u Srbijagasu.

BONUS VIDEO: Vučić i Dačić prelomili: SNS i SPS izlaze odvojeno na izbore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare