Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Vesna Lalić/ Nova.rs

Deo proevropske opozicije održao je sastanak u organizaciji stranke Zajedno, na kome je dogovoreno nekoliko koraka koje će preduzeti u narednom periodu. Prema saznanjima Nova.rs, učesnici sastanka postigli dogovor da se svim izabranim poslanicima opozicije ponudi da upute zajednički zahtev, odnosno apel za što hitnijim završetkom izbora i konstituisanjem Skupštine. U slučaju da se izborni proces ne privede kraju, opozicionari su spremni da organizuju zajedničke akcije, odnosno protest.

Stranka Zajedno, koju predvode Nebojša Zelenović, Aleksandar Jovanović Ćuta i Biljana Stojković, preksinoć je organizovala sastanak, na kome je trebalo da se pojave predstavnici stranaka koje su bile deo koalicije Ujedinjena Srbija, kao i saveza Moramo. Ipak, na to okupljanje došli su Dragan Đilas i Marinika Tepić iz SSP, Pavle Grbović iz PSG i Zdravko Ponoš koji je najavio formiranje svog pokreta, dok je domaćine, osim Zelenovića, Ćute i Stojković, predstavljao i Đorđe Miketić.

Poziv da dođu na sastanak, prvi nakon susreta Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića i velikih sukoba u opozicionim redovima, ali i problema oko zaštite imena “Moramo”, nisu prihvatili NDBG, koalicioni partneri Zajedno, kao ni DS i NS.

Na pomentom sastanku govorilo se o političkom vakumu i cirkusu oko izbora za parlament, sastancima opozicije, nastupima u Skupštini, ali i novim beogradskim izborima.

Šta je konkretno dogovoreno, domaćin skupa – stranka Zajedno objavila je u nekoliko uopštenih rečenica. Kako su naveli, plan je da izvrše dodatni pritisak na „uzurpatore vlasti i institucija“ i da se učini sve da se izborni proces što pre okonča u skladu sa zakonom.

Sagovornik “Nove” kaže da su učesnici sastanka postigli dogovor da se svim izabranim poslanicima opozicije ponudi da upute zajednički zahtev, odnosno apel za što hitnijim završetkom izbora i konstituisanjem Skupštine, budući da je od izbora prošlo skoro tri meseca.

“Sada se dogovara taj apel. Međutim, ako se bude ponovo desilo režirano odlaganje izbora u Velikom Trnovcu, plan je da bude organizovana zajednička akcija opozicije, odnosno protest”, navodi naš izvor.

Bez obzira što nisu bili prisutni, tokom jučerašnjeg dana lideri Zajedno trebalo je da razgovoraju sa predstavnicima DS, NS i NDBG. Budući da se cela proevropska opozicija ne može sastati na jednom mestu, dogovor je da sa onima koji nisu došli na sastanak budu obavljeni individualni razgovori.

BONUS VIDEO Stojković, Zelenović i Ćuta potpisali Deklaraciju o ujedinjenju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare