Ognjen Radonjić, Utisak nedelje
Ognjen Radonjić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Ognjen Radonjić, profesor na Filozofskom fakultetu, kaže u intervjuu za “Novu” da se Aleksandru Vučiću ne žuri da formira novu vladu, jer ima opoziciju iz snova. On za naš list odgovora na pitanja o nameri Vučića da formira “srpski blok”, zabrani prajda, vrtoglavom skoku cena, mogućim restrikcijama struje…

Pročitajte još...

Od održavanja izbora prošlo je pet meseci, a Srbija još nije dobila novu vladu. Zašto se Aleksandru Vučiću ne žuri?

Zato što ne mora. Ima opoziciju iz snova. Proputinovska opozicija je njegov projekat, a prozapadna je razjedinjena, bezidejna tvorevina mahom posvećena samopromociji pojedinaca. Izbori su bili nedemokratski i neregularni i opozicija ih je prihvatila. Da li treba uopšte ponoviti da prozapadni deo opozicije nije imao svoje podatke o izlaznosti i osvojenim glasovima, već su ih preuzeli od naprednjaka. U zemlji koja je pred izumiranjem oni ne mogu da se dogovore u vezi elementarne zajedničke platforme za svoj nastup u Skupštini. Isto tako, kao što nam praksa u poslednjih pet meseci pokazuje, predsedniku, koji ujedno vrši funkciju i kolonijalnog upravnika, nije potrebna ni vlada ni skupština da bi donosio odluke.

Ognjen Radonjić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Već sada znamo da će Ana Brnabić funkciju premijerke obavljati dve godine, a zatim će na njeno mesto doći Miloš Vučević. Šta stoji iza ovakve Vučićeve odluke?

Pitanje koje se na prvom mestu postavlja nije šta stoji iza Vučićeve odluke, već zašto bi se Vučić o tome uopšte pitao. Sa koje pozicije on to izjavljuje? Ako je sa pozicije predsednika Republike onda krši Ustav jer za to pitanje nema nikakvu nadležnost. Ako je iz perspektive predsednika naprednjaka, opet krši Ustav jer je njegova predsednička funkcija nespojiva sa stranačkom.

Spekuliše se da će se Vučić ne samo povući sa čela SNS, već će formirati novi politički pokret, što je indirektno i sam najavio. On je izjavio da je Srbiji potreban „blok pristojne i normalne Srbije – Srpski blok, koji će biti građanski i nacionalni“. Kako to komentarišete? Zašto Vučiću treba novi „blok“?

Zamajavanje narodnih masa zaglupljenih režimskim medijima i rijalitima. Takođe, u pitanju je oksimoron jer je naprednjački nacionalizam, onaj isti iz devedesetih godina prošlog veka, nespojiv sa građanskim opredeljenjem za demokratiju, vladavinu prava, slobodu govora, slobodne medije, regularne izbore itd.

Imamo novi saziv Skupštine Srbije i u njemu opoziciju koju nismo imali. Imaju li oni kapaciteta da nešto promene?

Pripadnici proputinovske opozicije su, verovatno nimalo jeftina, ikebana, ove vlasti. Za tzv. prozapadnu sam već delimično dao odgovor iz kojeg proističe da nemaju kapacitet za bilo kakve promene. Štaviše, namerno ili ne, čini mi se da srljaju u greške. Neki nude svoju platformu za rešenje kosovskog pitanja, drugi su se ućutali i ne spominju više “partiju i bratiju”, dok treći već otvoreno najavljuju da će biti konstruktivni u donošenju teških odluka koje su pred Srbijom. Ključno je ostaviti ga da se sam koprca u svom blatu. U protivnom, opozicija preuzima ulogu paravana za diktaturu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vlast je zabranila ovogodišnje održavanje Parade ponosa, a navodno iz bezbednosnih razloga i problema koje Srbija trenutno ima – od energetike do Kosova. Ima li smisla ovo obrazloženje ili nešto drugo stoji iza neustavne zabrane Prajda?

Koliko znam nije još zabranila zvanično, već najavljuje zabranu. U svakom slučaju, čim je zabrana neustavna, onda je logičan odgovor da obrazloženje nema smisla. Predsednik je izjavio da su mu grozni “oni koji bi da tukući pedera pored sebe da se bore protiv pedera u sebi.” E pa izgleda da je i predsednik u toj borbi poklekao. U pitanju je pragmatičan potez jer je njegovo biračko telo oštro protiv prajda što je njemu znak da treba da povuče oportune poteze. Naravno da je i cilj dizanje prašine kako bi se sakrili ozbiljni problemi u režiji ove vlasti – kosovsko pitanje, rusko pitanje, kriminal, korupcija, negativan prirodni priraštaj, jedna od najvećih smrtnosti u svetu od posledica virusa korona, odliv stanovništva, raspad energetskog sistema… Sa druge strane, pojedini organizatori prajda su se u prethodnom periodu neretko lepo izražavali o ovoj vlasti. Kako to obično biva, sad i oni kusaju čorbu koju su sa ovom vlašću kuvali.

Uprkos zabrani Parade ponosa, održana je „Litija za spas Srbije“, iza koje stoje protivnici održavanja Prajda. Na njoj smo videli slike Vladimira Putina i Draže Mihailovića na čelu kolone, Mišu Vacića, Branimira Nestorovića, članove udruženja „Noćni vukovi“, vladiku Nikanora, koji je već prokleo ovogodišnji Prajd. Ceo događaj održan je pod sloganom „Dalje ruke od naše dece“. Kako je vama izgledao taj skup?

Taj događaj je bio u organizaciji vlasti i, pretpostavljam, ruskih službi. Govor u kome se hvali Putin, prisustvo njegovih bajkera, proputinovska srpska opozicija, sejanje mržnje i netolerancije mi na to ukazuju. Takođe mi na to ukazuje i oštra reakcija evropskih zvaničnika jer njih u suštini briga za demokratiju i vladavinu prava u Srbiji. Mislim da ih je u tom kontekstu briga i za prava LGBT populacije u Srbiji. Njihova reakcija je, po mom viđenju, isključivo posledica ruske umešanosti u organizaciju događaja i najavu otkazivanja prajda.

Ognjen Radonjić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Od 1. septembra biće skuplja struja za građane, povećava se i cena za privredu. Šta očekujete, kakva nas jesen i zima čekaju?

Razumem da su ljudi zabrinuti – svetska privreda je destabilizovana zbog udara pandemije virusa korona i izbijanja rata u Ukrajini. Na svetskoj sceni se odvijaju tektonska gostrateška pomeranja. Cene energenata, hrane i pojedinih metala otišle su u nebo. Ali sve je neizvesno i vrlo je teško prevideti buduće događaje. Opet, vlast koristi situaciju i zastrašuje građane dolazećom zimom, a to rade jer je strahom najlakše manipulisati.

Cene vrtoglavo skaču. Ima li šanse da se zaustavi inflacija?

Verovatno će inflacija usporiti pod uticajem kretanja na svetskim tržištima. Sa jedne strane, imamo rast realnih kamatnih stopa na svetskim tržištima koje ne samo da najavljuju recesiju već su i negativno korelisane sa cenama energenata i sirovina. Isto tako, svetski privredni rast usporava, a sa usporavanjem privrednog rasta opada i tražnja. Sa padom tražnje, padaju i cene. Tako je hipotetički, ali šta će se u realnosti desiti ostaje da se vidi.

“Jasno je da ćemo imati restrikcije struje”

Evidentno je da ćemo struju i dalje uvoziti jer nemamo kapacitet da je proizvedemo u dovoljnim količinama. Očekujete li da će biti restrikcija na zimu?

EPS je dugogodišnji problem poznat po partijskom zapošljavanju, pa samim tim i ozbiljnim viškom zaposlenih i nedostatkom stručnosti. Posledice su da EPS ne ispunjava ni nacionalne ni EU ekološke standarde, ima neefikasnu proizvodnju, nedovoljne investicije i nameštene tendere za izvlačenje para iz sistema. Sa druge strane, cena struje na svetskom tržištu je astronomska. Samim tim što smo dobili instrukcije za štednju električne energije, jasno je da ćemo restrikcije imati.

BONUS VIDEO: Vučić prozvao Bajdena, javio se Blinken

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare