Barikade u Srbovcu Foto: Nova.rs

Nekoliko dana nakon što su lokalni Srbi blokirali puteve na severu Kosova, barikade je posetio i srpski državljanin osuđen za učešće na ratištu na ruskoj strani u Ukrajini 2015. godine, piše Radio slobodna Evropa.

Nikola Jović, koga je Viši sud osudio zbog učešća u ratu na Ukrajini, što je kažnjivo srpskim zakonom, na svom nalogu na Fejsbuku objavio je fotografije iz naselja Veliko Rudare u opštini Zvečan na severu Kosova, piše RSE.

U ovom mestu lokalni Srbi kamioni danima blokiraju put, izražavajući nezadovoljstvo zbog hapšenja sunarodnika i bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića.

Pantić je uhapšen 10. decembra i kosovske vlasti ga sumnjiče da je učestvovao u napadu na prostorije Centralne izborne komisije Kosova.

Na fotografijama Jovića od 13. decembra, koji je, kako je naveo, na sever Kosova otišao kao novinar ruskog državnog medija Russia Today (RT), se može videti i vozilo KFOR-a, zastava Srbije na ogradi jedne od kuća, kao i šator koji su meštani podigli u naselju Veliko Rudare.

Jović je objavio i svoju fotografiju u Severnoj Mitrovici na Kosovu.

„Na barikadama. Uvek uz svoj narod“, napisao je Jović uz fotografije.

Na jednoj od Jovićevih fotografija se vidi ispisan simbol ruske vojne invazije na Ukrajinu „Z“ na Kosovu.

On je na Fejsbuku objavio i video kako, kao dopisnik ruskog državnog kanala Russia Today, izveštava sa Kosova.

RT je počeo sa emitovanjem onlajn (online) odnosno veb sadržaja svog programa na srpskom jeziku 15. novembra uz poruku „Kosovo je Srbija“.

RT, kao medij pod kontrolom Kremlja koji se finansira iz državnog budžeta, ima zabranu emitovanja u Evropskoj uniji od marta 2022. godine.

***

BONUS VIDEO – Ko kontroliše barikade na severu Kosova i Metohije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare