Krajem aprila Beograđani najverovatnije će ponovo izaći na glasanje, jer još uvek nema većine u Skupštini grada. Opozicija traži međunarodnu istragu zbog brojnih nepravilnosti na izborima 17. decembra i poboljšanje izbornih uslova, dok se istovremeno otvara pitanje kako će izgledati taktika opozicije za nove izbore. Kako kažu opozicionari, još se razgovara o modelima saradnje, a odluka će uskoro biti doneta.

Novi beogradski izbori gotovo su izvesna stvar. Iako je bilo reči o tome da će biti održani u maju ili u junu, uporedo sa redovnim lokalnim, vlast u ovom trenutku kao mogući datum razmatra 28. april.

Na listu razloga za ranije izbore treba dodati i međunarodnu istragu decembarskih izbora, koja bi se na ovaj način zaobišla, kao i promenu izbornih uslova koja u tako kratkom roku ne bi bila moguća. Na ovaj način, vlast bi navodno dala nove izbore, ali opet pod njenim uslovima.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ni iz drugog pokušaja nije konstituisana Skupština grada Beograda, pa je predsedavajući Toma Fila odložio sednicu za nedelju, trećeg marta. Ako se ni tada ne pojave naprednjaci i socijalisti, izbori u glavnom gradu mogu da budu samo 21. ili 28. aprila.

Takvim scenarijom vlast bi izbegla situaciju da se izabere predsednik, pa da se na eventualne, ponovljene izbore u maju ili junu ide sa Privremenim organom u kojem bi opozicija imala većinu. 

Kalkulacije vlasti oko Beograda ne prestaju. Više faktora uključeno je u jednačinu šta će biti oko formiranja nove vlasti u Beogradu, a za sada je izvesno da ćemo imati nove izbore.

Dok vlast najavljuje formiranje šireg Pokreta za narod i državu, koji je će kao “kišobran” organizacija okupiti SNS, potencijalno SPS i još nekoliko manjih organizacija, opozicija još uvek drži otvorenim pitanje kako će nastupati na narednim izborima.

Koalicije “Srbija protiv nasilja” i NADA još su uvek su jedinstvene kao na izborima 17. decembra, ali još se ne zna da li će im se neki akteri priključiti.

Miloš Pavlović, Vladimir Obradović, Dobrica Veselinović, Natalija Stojmenović, Konstitutivna sednica Skupštine grada Beograda Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Opozicija treba da nastupi zajedno, neophodan joj je potez da se preokrene momentum“

Politikolog Aleksandar Ivković ocenjuje da bi bilo korisnije da opozicija okupljena oko SPN i NADA nastupi na jednoj listi na narednim izborima. Prema njegovim rečima, postoji najmanje tri razloga za takvo odluku.

„Prvo, vlast nastavlja sa ukrupnjavanjem, vidimo da privlači Zavetnike u svoju orbitu, a mogući je čak i zajednički nastup sa SPS-om. Opozicija bi na takvu dinamiku trebalo da odgovori sopstvenim ujedinjavanjem, jer je to jedini način da se ne poveća razlika između vodećih lista u korist vlasti”, kaže politikolog i dodaje:

Aleksandar Vučić SNS izborni štab Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

“Drugo, ukoliko vlast raspiše izbore u Beogradu, a već ima „gotovu“ većinu sa nekim preletačima kako tvrdi, to znači da je zadovoljna sopstvenim rejtingom u gradu, jer ne bi tek tako rizikovali da izgube te izbore. To znači da opoziciji treba neki potez koji će preokrenuti ‘momentum’ – to je prošle godine bilo formiranje koalicije Srbija protiv nasilja, koja je donela sinergetski efekat ujedinjenjem“, ističe Ivković za Nova.rs.

Foto: Nova.rs/video

Naglašava da je sada pitanje francusko-nemačkog plana od manje važnosti za dva spektra na opoziciji, zbog čega su ideološke razlike u drugom planu.

Kada je reč o kandidatima koji bi predvodili listu, Ivković naglašava da bi takva vrsta saradnje podrazumevala da glavna lica kampanje ne budu snažno ideološki deklarisane ličnosti, već takozvani “kompromisni” kandidati”.

“Mislim da takvih ljudi ima na raspolaganju u opoziciji. Rizik da neki potencijalni glasači, recimo, Nade, ne budu hteli da glasaju za tu koaliciju postoji, ali mislim da potencijalni dobici takve saradnje to nadmašuju”, zaključuje Ivković.

Opozicija još uvek razmatra modele saradnje

Predsednik Narodnog pokreta Srbije (NPS) i nosilac liste “Srbija protiv nasilja” na parlamentarnim izborima Miroslav Aleksić kaže da je opozicija fokusirana na poboljšanje izbornih uslova. Govoreći o saradnji među partijama i koalicijama koje su protiv vlasti, Aleksić napominje da se razgovara o modalitetima saradnje. 

Miroslav Aleksić Foto:Amir Hmazagić/Nova.rs

“Koalicija Srbija protiv nasilja razgovara sa partnerima, u prvom redu sa predstavnicima NADA o modelima učestvovanja na izborima ili oko nekih drugih akciju ukoliko bude potrebe. Jasno je da će se izbori u Beogradu ponoviti zbog izborne krađe, a ne zbog toga da li će Nestorović ili njegovi odbornici dati većinu”, kaže Aleksić za Novu.

Kada je reč o saradnji između opozicionih lista, Aleksić pojašnjava da su kontakti SPN i NADA u toku.

“Želimo da delovajne i modaliteti daju najbolje moguće rezultate u skladu sa okolnostima. Još uvek nemamo konačne stavove, ali ćemo ih imati ubrzo, već u narednim danima. Stavove ćemo definisati i oko izbornih uslova, ali i povodom samih izbora”, zaključuje Aleksić.

Pored njih, otvoreno je pitanje kako će nastupati obe struje u okviru koalicije „MI-Glas iz naroda“, ali i druge partije koje sada nisu ušle u parlament.

BONUS VIDEO: Panović – Za Vučića novi izbori neće biti priznanje, već vrsta političkog dogovora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar