Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Predsednica parlamenta privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da aktuelna vlada u Prištini nema mandat skupštine za vođenje dijaloga sa Beogradom, kao i da dijalog dve strane nema legitimitet i platformu. Naglasila je da se u Vašingtonu se ne sme razgovarati o Trepči i Gazivodama.

Osmani je u razgovoru sa predstavnicima albanske dijaspore u SAD istakla da je uspeh Prištine u dijalogu i jedinstvo oko sporazuma koji proizilazi iz dijaloga moguć samo ako se otklone četiri nedostatka, koja trenutno, kako je navela, ima ovaj proces – nedostatak legitimiteta, nedostatak platforme, nedostatak transparentnosti i nedostatak mandata za pregovore aktuelne vlade od strane parlamenta.

„Jedinstvo koje nam je potrebno nije da se ujedinimo oko netransparentnih i nelegitimnih agendi sadašnjih predstavnika Kosova. Potrebno nam je upravo suprotno, to jest jedinstvo u suprotstavljanju takvim planovima, baš kao što smo se usprotivili opasnom programu promene granica i bosnizacije Kosova“, navela je Osmani na Fejsbuku.

Ona je dodala i da u slučaju da bude ekonomskih tema tokom razgovora u Vašingtonu, prištinska strana nikako ne treba da prihvati tendenciju Srbije da Gazivode i Trepča postanu teme pregovora, prenelo je Kosovo onlajn.

„S druge strane, moramo insistirati na naknadama za veliku ekonomsku štetu koju je Srbija nanela Kosovu tokom devedesetih, kao i na potpunom uklanjanju necarinskih barijera koje je Srbija uvela na robu sa Kosova“, poručila je Osmani.

Kako je navela, primena sporazuma kao ključnog pitanja, može se izvršiti samo ako sporazum postigne legitimna vlada sa poverenjem građana.

Ako se uradi drugačije, dodala je, rezultat je poznat – sporazum koji se ne može sprovesti i ekstremna polarizacija koja nije u interesu Kosova.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar