Tramp možda sa Vučićem i Hotijem na sastanku u Beloj kući

Politika 21. avg. 202014:12 > 15:00
Podeli:
Aleksandar Vučić, Donald Tramp, Avdulah Hoti Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/EPA-EFE/Oliver Contreras/EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Prištinski mediji su objavili da bi sastanak Beograda i Prištine u Vašingtonu, zakazan za 2. septembar, mogao da bude odložen za dva dana kako bi američki predsednik Donald Tramp mogao da učestvuje na njemu, piše prištinska Gazeta ekspres.

List navodi, pozivajući se na diplomatske izvore, da bi sastanak mogao biti odložen za 4. septembar. Ova vest nije potvrđena.

Predsednik Srbije je ranije danas rekao, povodom spekulacija u prištinskoj štampi o pomeranju sastanka, da ne isključuje takvu mogućnost, dok je kabinet kosovskog premijera Avdulaha Hotija odbacio navode o pomeranju.

Sastanak je za 2. septembar najavio Trampov izaslanik za dijalog Ričard Grenel, a organizuje ga predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’ Brajen. Njegova kancelarija je pre nekoliko dana potvrdila za Gazetu Ekpres da će predsednik Srbije Aleksandar Vučicć i kosovski premijer Avdulah Hoti prisustvovati sastanku.

Do sada se nagađalo da bi u Beloj kucći Srbija i Kosovo mogli da postignu razne vrste sporazuma, a čak je pomenuta i mogućnost konačnog sporazuma, što je predsednik Vučić odlučno demantovao.

Premijer Hoti rekao je da će se na sastanku u Beloj kući razgovarati o „velikim projektima ekonomske saradnje koji će promeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je rekao da Srbija učestvuje u razgovorima o ekonomskim temama.

Sastanak u Beloj kući zakazan je prvobitno za 27. jun, ali je otkazan nakon što je Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo da je podnelo optužnicu za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Komentari

Vaš komentar