Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani, pozvala je danas sa konferencije za medije u Beču predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u Batajnici, kod Beograda, na masovnu grobnicu položi cveće za žrtve rata, preneli su prištinski mediji.

Toga nema u saopštenju kabineta Osmani o njenoj danas početoj poseti Austriji na poziv predsednika Aleksandra Van der Belena, u kojem se ističe da je u Beču dočekana uz najviše državne počasti.

Kabinet je preneo da je ona ocenila da je Austrija strateški partner i jedan od najbližih saveznika Kosova zbog čega su „institucije i narod Kosova zauvek zahvalni“.

U saopštenju piše da je Osmani istakla da očekuje nastavak austrijske podrške i na putu Kosova prema evropskim integracijama, u procesu liberalizacije viza, kao i u procesu učlanjenja u medjunarodne organizacije.

„Mi u Austriji vidimo prijateljsku državu koja nas je podržala u osetljivim fazama tokom istorije. Naši napori za nezavisnost naišli su na snažnu podršku austrijske države, od vremena istorijskog predsednika Ibrahima Rugove“, kazala je Osmani.

Ona je naglasila da je Kosovu i danas potrebna austrijska podrška u liberalizaciji viza i za „jačanje medjunarodnog subjektiviteta Kosova“.

Osmani i Van der Belen su razgovarali o novim mogućnostima saradnje i ulaganjima u privredu Kosova, kao i o saradnji u obrazovanju i kulturi, a kosovska predsednica je istakla posebno interesovanje za razmenu iskustava u zaštiti životne sredine i promovisanju „Zelene agende“.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Osmani je istakla da se on „mora završiti medjusobnim priznanjem dve države“.

U saopštenju se dodaje da će s kancelarom Sebastijanom Kurcom razgovarati o političkim aspektima odnosa i mogućnosti saradnje u „konkretnim medjudržavnim projektima“.

Tokom boravka u Austriji, Osmani će se sastati i s drugim zvaničnicima, a planiran je i njen sastanak s Udruženjem austrijsko-kosovskog prijateljstva, s kosovskom dijasporom, kao i sa Austrijskom privrednom komorom.

Osmani će u Diplomatskoj akademiji u Beču održati predavanje na temu „Jačanje kosovske državnosti – izazovi i uspešna priča“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare