Foto: Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda, MUP Srbije

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je danas da je "kidnapovanje trojice kosovskih policajca na teritoriji Kosova agresija od strane Srbije".

„Ovaj čin još jednom dokazuje da Srbija nije zainteresovana za mir i stabilnost u regionu, već za destabilizaciju Kosova i celog regiona“, izjavila je predsednica Vjosa Osmani.

Kosovska predsednica je ocenila da današnji čin „dokazuje da Srbija nastavlja da deluje logikom prošlosti, čije su hegemonističke tendencije izazvale strašne zločine i mnoge žrtve“.

„Kosovska policija je pokazala posvećenost i rešenost da održava red i zakon za sve građane bez razlike, pa je za ovakav čin potrebna snažna reakcija i jedinstveno delovanje međunarodne zajednice protiv sklonosti Srbije da destabilizuje region“, istakla je ona.

Vjosa Osmani je poručila da kosovski policajci moraju biti pušteni odmah i bez ikakvih uslova.

„Kosovske institucije neće odustati od svoje posvećenosti vladavini prava, kao ni od posvećenosti dugoročnom miru i stabilnosti“, zaključila je Vjosa Osmani.

Podsetimo, trojica naoružanih kosovskih specijalaca uhapšeni su danas na teritoriji centralne Srbije u akciji Specijalnih jedinica srpske policije, saopštio je srpski MUP.

Kosovski policajci uhapšeni su danas u 12.38 časova u administrativnom pojasu prema Kosovu, daleko u dubini teritorije centralne Srbije, tvrdi srpski MUP.

„Sva trojica uhapšenih bili su u punoj ratnoj opremi, naoružani sa tri automatske puške, municijom, GPS uređajima, mapama i drugom opremom“, rekao je državni sekretar MUP-a Srbije Željko Brkić na početku.

Brkić je naveo da su trojica pripadnika Policije Kosova sa inicijalima R.Z. B.S. i M.Š. službenim vozilom marke „dačija daster“ došli do, kako je istakao, alternativnog prelaza Tresava-Batnjik, gde su ostavili vozilo i nastavili peške putnim pravcem Orahovo – Gnjilica, gde su locirani i uhapšeni od strane srpske policije.

„Mesto hapšenja se nalazi u reonu sela Gnjilica u opštini Raška, na više od jednog kilometara u dubini teritorije centralne Srbije“, rekao je on.

Sa druge strane, kosovski premijer Aljbin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja tvrde da su pripadnici Kosovske policije „kidnapovani“ i dodaju da je to navodno „osveta Srbije“ za jučerašnje hapšenje u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Kosovski premijer je naveo da su kosovski policajci „kidnapovani“ 300 metara unutar teritorije Kosova i to u Leposaviću na mestu gde je nekada bila „ilegalna ruta za šverc“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije večeras za Dnevnik Radio-televizije Srbije da se nalazimo se na raskrsnici, hoćemo li imati mir ili ne.

„Nalazimo se na raskrsnici hoćemo li imati mir ili ne. Ne zahvaljujući našoj nameri da mir nemamo, već zahvaljujući tome da postoji jedan čovek na Balkan koji želi da izazove rat i sukobe po svaku cenu – reč je o Aljbinu Kurtiju“, rekao je Vučić u Dnevniku RTS-a komentarišući poslednja dešavanja na Kosovu nakon hapšenja kosovskih policajaca, kao i zabrani uvoza srpske robe na Kosovo.

***

BONUS VIDEO – Hapšenje kosovskih specijalaca u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare