Vjosa Osmani nova predsednica Kosova Kosovo
Vjosa Osmani Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je u Memorijalnom kompleksu Bitka na Košarama da je ta bitka "jedan od najponosnijih trenutaka novije istorije Kosova".

Ona se poklonila ispred spomenika u Košarama i tom prilikom istakla da je nezavisno od nejednakosti u naoružanju „probijanje granice između Kosova i Albanije 9. aprila 1999. godine označilo pobedu za sav narod Kosova“.

„Danas obeležavamo ovu bitku kao jedan od najponosnijih trenutaka naše novije istorije. Svedočila je da je sloboda neprocenjiva i da su odlučnost da se ona ostvari i duh jednog naroda nesalomivi. Probijanje granice između Kosova i Albanije 9. aprila 1999. godine označilo je pobedu ne samo za devojčice i dečake OVK, već i za sav narod Kosova“, kazala je kosovska predsednica.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je na Fejsbuku napisao da je rezultat bitke na Košarama „slobodno i nezavisno Kosovo“.

„Ona učestvuje u našem današnjem vremenu, u svim državnim ostvarenjima koja proističu iz rata Oslobodilačke vojske Kosova“, napisao je Kurti.

Prema njegovim rečima, u savremenoj istoriji Kosova Bitka na Košarama predstavlja „jedno od onih kretanja posle kojeg se prošlost jednostavno ne može preokrenuti i kada otvorena budućnost postaje jednosmerna destinacija“.

Podvukao je da je bitka na Košarama označila probijanje jugoslovensko-albanske granice, „koja je Albance držala razdvojene od 1913. godine, kada je nasilno uspostavila Srbija“.

BONUS VIDEO – Da se ne zaboravi – stradanje Jugoslavije pod bombama

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare