Foto: Twitter/Miroslav Lajčák

Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio je da je na Delfi forumu razgovarao sa sprecijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom o procesu dijaloga i naveo da kako se bliži postavljeni rok za dogovor o registarskim tablicama, da je evidentna potreba za recipročnim priznavanjem dokumenata.

„Na Delfi forumu razgovarao sam o tekućem dijalogu u Briselu sa Miroslavom Lajčakom. Kako se bliži rok za postizanje dogovora o registarskim tablicama, evidentna je potreba za recipročnim priznavanjem dokumenata. Kosovo je posvećeno principijelnom dijalogu i dogovoru usredsređenom na međusobno priznavanje“, napisao je Kurti na Tviteru.

U saopštenju iz kabineta premijera, navodi se da je Kurti na sastanku sa Lajčakom potvrdio da evropske i evroatlantske integracije Kosova nemaju alternativu. Istakao je i neophodnost pomoći Evropske unije na ovom putu, preneo je Kosovo pres.

„Tokom sastanka je bilo reči o napretku procesa dijaloga između Kosova i Srbije, kao i o narednim koracima u ovom procesu. Premijer je istakao da je Vlada Kosova posvećena principijelnom i uravnoteženom dijalogu. On je ponovio da građani obe zemlje treba da imaju koristi od ovog dijaloga, kroz stabilan i primenjiv sporazum, koji se fokusira na međusobno priznavanje“, navodi se u saopštenju.

Razgovarano je, dodaje se, i o pitanju registarskih oznaka vozila Kosova i Srbije, prenosi Kosovo Onlajn.

„Premijer je istakao činjenicu da nas dve nedelje deli od roka za dogovor o ovom pitanju, na osnovu aktuelnih standarda i najbolje prakse Evropske unije“, navodi se u saopštenju.

Zahvalivši se na posvećenosti i podršci Evropske unije za dijalog, premijer je, kako se navodi, izrazio zahvalnost za doprinos koji daju u pogledu odnosa Kosova i Srbije, trajnog mira, dugoročne stabilnosti i regionalne bezbednosti. Na sastanku je bilo reči i o ničim izazvanoj ruskoj vojnoj invaziji i agresiji na Ukrajinu i njenom uticaju na Zapadni Balkan i Evropu.

BONUS VIDEO – Apostolovski: Kurtijeva akcija opasno nervira Zapad

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar