Foto: Vesna Lalić

Nova runda izbora Srbiju čeka najkasnije u aprilu, dakle za osam meseci građani će ponovo na birališta, a da oni opoziciono opredeljeni nemaju nikakvih informacija o tome da li će imati za koga da glasaju. Za to vreme, vlast je u neprekidnoj kampanji, a predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić svakodnevno obilazi gradove u Srbiji i obećava milionske investicije. Opozicija, pak, svojim biračima i dalje ne nudi ništa. Ne zna se da li će uopšte izaći na izbore, sa kakvim idejama će pred građane, da li postoji ikakva mogućnost ujedinjenja, hoćemo li imati jednu ili više kolona i ko bi mogao sa kim. Sagovornici portala Nova.rs smatraju da je opozicija već zakasnila sa animiranjem birača, kojima je potrebno izvesno vreme da razmisle i prihvate nove ideje.

Dok je predsednik Srbije samo u poslednjih mesec dana građanima širom Srbije obećao najmanje pola milijarde novih investicija, opozicija čeka septembar i drži se dijaloga oko izbornih uslova i konačnog predloga evroparlamentaraca “kao pijan plota”. Iako se iz njihovih izjava i aktivnosti da izvesti zaključak da je odluka o izlasku na izbore već doneta, birači su uskraćeni za najvažnije informacije – hoće li opozicija na njih ujedinjeno ili u više kolona, kao i ko bi mogli biti glavni kandidati. A to, za birače, nije mala stvar, već vrlo verovatno presudna.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Na sva pitanja o planovima za izbore, opozicija manje-više odgovara isto. Čeka se septembar, kada će im evroparlamentarci koji posreduju u dijalogu sa vlašću oko izbornih uslova dati svoj konačni predlog sporazuma. Nakon toga, 17. i 18. septembra na sastanku u Beogradu, opozicija će na taj predlog odgovoriti. I tako dođosmo do oktobra i do pitanja da li je to kasno za početak kampanje.

Već zakasnili

Članica Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković za Nova.rs kaže da se nekakav dogovor opozicije očekuje, ali da nikome nije ni približno jasno kako će on izgledati.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Nadam se da će nekakvih dogovora, ipak, biti. Neke kombinacije će svakako biti napravljene , ali niko ne zna šta će biti to što će ih eventualno udružiti. Da li saznanje da će to biti jedini način da ugroze vlast ili će uspeti da naprave neke lične ili privatne saglasnosti koje nemaju veze sa ideologijom stranaka”, kaže Stojković.

Na pitanje da li je već kasno da se animiraju opozicioni birači kaže:

“Naravno da je kasno. Morali su do sada već imati ideje ili naznake kakvog udruživanja na izborima. Ko će biti na kojoj strani i na koji način će se praviti koalicije. Po kom osnovu će se udruživati stranke. To je vrlo važno za opoziciono biračko telo, da sagleda situaciju, da prihvati ideju i da se na nju navikne. Ne može se to raditi par meseci pred izbore. Ipak, nadam se da će septembar biti mesec kada će neke odluke konačno biti donete”.

Ni nagoveštaja o dogovoru

Politikolog Boban Stojanović smatra da je od evidentnog kašnjenja, veći problem to što se ne nazire da su opozicione stranke blizu bilo kakvog dogovora.

Boban Stojanović, Printscreen/Nova S
Boban Stojanović, Printscreen/Nova S

“Možda opozicija i nije morala sve da objavi na sva zvona, to je sada pitanje taktike i čekanja šta je bolje. Ali poenta je što deluje da opozicija nema dogovor i što je još važnije, ni ne nazire se da je dogovor moguć. Ni na pregovore nisu mogli da izađu zajednički, a za izbore tek ne deluje da mogu i to je trenutno najveći problem”, kaže Stojanović i dodaje:

“Takođe deluje da će većina izaći na izbore, pre svega zbog beogradskih izbora i time se manevar smanjuje. Tako da najveći problem nije što birači nisu za sada pripremljeni, nego što uopšte ne deluje da će biti bilo kakvog zajedničkog nastupa”.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare