Vladimir Orlić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić razgovarao je sa predstavnicima Venecijanske komisije i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS (ODIHR) i ocenio da je saradnja tih institucija bila aktivna i uspešna, posebno prilikom pripreme Akta o promeni Ustava Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, govoreći o uslovima za izbore u Srbiji 2022. godine, Orlić je istakao da su sve mere koje su definisane kroz međupartijski dijalog implementirane kroz izmene odgovarajućih zakonskih propisa.

„Ispunjeno je apsolutno sve što je dogovoreno u međupartijskom dijalogu i svi su izašli na izbore pod izbornim uslovima koji su bili najbolji od uvođenja višestranačja u našoj zemlji“, rekao je Orlić.

On je istakao je da su neka rešenja prvi put uvedena u Srbiji upravo za ove izbore, te da, u tom smislu, nema ni sličnih uporednih primera u drugim zemljama i kao primer naveo povećan broj predstavnika opozicionih lista u Republičkoj izbornoj komisiji i formiranje posebnog tela za nadzor nad medijima u izbornoj kampanji.

„Najbolji pokazatelj šta svi učesnici na izborima misle o uslovima koje smo obezbedili jeste činjenica da su svi članovi RIK, uključujući i sve predstavnike opozicionih izbornih lista, jednoglasno izglasali usvajanje konačnih rezultata izbora. To se nikada ranije nije dogodilo“, zaključio je Orlić.

BONUS VIDEO Izbegnt novi sukob u Skupštini Srbije: Poslanica DS-a krenula ka Orliću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar