Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Više stranaka i pokreta predalo je danas na pisarnicu Radio-televizije Srbije (RTS) zahtev za održavanje sastanka sa rukovodstvima informativnih redakcija javnog servisa putem kojih bi se "stvorili uslovi za politički pluralizam, zastupljenost opozicije i kritičkih mišljenja i stavova na javnom servisu".

Pismo su na pisarnicu RTS predali generalni sekretar SDS Konstantin Samofalov, predsednik Nove stranke Aris Movsesijan, lider Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović i  Tea Vukadin ispred „1 od 5 miliona“.

Aris Movsesijan Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Tražimo dijalog sa RTS-om i Radio-televizijom Vojvodine da bismo unapredili ono što nam pripada. Ovo je javni servis svih građana Srbije i zato želimo dijalog. Nadam se da ćemo odgovor dobiti u dogledno vreme“, izjavio je predsednik Nove stranke Aris Movsesijan nakon predaje pisma.

Movsesijan je naglasio da opozicija u Srbiji želi da učestvuje u javnom životu koliko i bilo koja druga politička organizacija u svetu.

„Pre desetak dana smo poslali identično pismo RTS-u mejlom, ali nismo dobili odgovor. Da li je u pitanju neuspela digitalizacija Srbije, ja ne znam“, rekao je on.

Samofalov u izjavi za portal Nova.rs kaže da javni servis osam godina ne radi u interesu građana i ne ispunjava zakonom propisane obaveze u smislu istinitog, nepristrasnog i objektivnog informisanja građana.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

 

RTS je odavno izgubio status institucije koja radi u interesu javnosti i otvoreno se stavio u  službu vlasti. Program je postao potpuno zatvoren za drugačije mišljenje i sučeljavanje vlasti i opozicije. Građani imaju pravo na pluralizam informacija, pa stoga je RTS dužan da obezbedi da se glas opozicije čuje i van izbornog perioda. Tokom izborne kampanje najveći problem predstavlja nedovoljan otklon od pseudodogađaja i funkcionerske kampanje vladajućih stranka, što u velikoj meri u procesu izveštavanja stvara disbalans u zastupljenosti partija. Savršena  jednakost  u smislu predstavljenosti političkih partija se  u  tom  pogledu može smatrati utopijom“, kaže Samofalov.

Kako dodaje, deo opozicije koja stoji iza pisma, nastaviće da se bori za javni servis podjednako kao i za interese svih ostalih medija.

„Ovo je ujedno borba za normalnost, za pristojnost, za prava i slobode građana. I uprkos tome što RTS više praktično i nije javni servis, već svojevrsni „mali javni servis“ čiju je ulogu preuzela TV Pink, naša dužnost je da se borimo za njegovo oslobađanje jer je to preduslov za oslobađanje Srbije. Mi od slobodnog RTS-a svakako nećemo odustati, a način na koji ćemo se dalje boriti zavisi od reakcija njegovog rukovodstva. Ponudili smo dijalog, tako da će svaki drugi način rešavanja tog problema biti njihova odgovornost“, zaključuje Samofalov.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar