Milan Đurić Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Predstavnici opozicionih partija ocenjuju da je izostanak ostavke novosadskog gradonačelnika Milana Đurića pokazatelj da Srpska napredna stranka loše stoji u ovom gradu, te da bi izborna trka bila pogubna za njenu vlast. Rok za ostavku ističe u ponedeljak 2. oktobra u ponoć, te sagovornici Bete ocenjuju da će Đurić tada saopštiti odluku koja je u skladu sa stranačkim diktatom sa više instance.

Gradonačelnik Milan Đurić poručio je juče da će obavestiti javnost ukoliko bude podneo ostavku, dodavši „budite strpljivi“.

Predsednik novosadskog odbora Demokratske stranke Veljko Krstonošić za Betu ističe da je nejasan kriterijum po kojem su gradonačelnici i predsednici opština podneli ostavke prethodnih dana, ali da, ukoliko je kriterijum uspešnost, Novi Sad svakako mora na izbore.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Ovo je najduža vlast jedne stranke i jednog čoveka, pošto je Miloš Vučević bio punih 10 godina na čelu grada, ali siguran sam i najlošija vlast, sa najmanje urađenih projekata koji idu u pravcu poboljšanja kvaliteta života i potpunim odustvom vizije razvoja grada Novog Sada“, rekao je on.

Krstonošić podseća i da rezultati prošlogodišnjih parlamentarnih izbora potvrđuju da SNS kod Novosađana ima nedovoljnu podršku za „ovako suvereno“ vođenje gradske vlasti, ali je svestan da Đurić ne odlučuje sam.

„Smatramo da bi to trebalo da uradi i pozivamo ga da izađe u susret građanima Novog Sada, pre svega jer oni to od njega očekuju“, dodaje.

PROČITAJTE JOŠ

Borislav Novaković, bivši gradonačelnik i narodni poslanik Narodnog pokreta Srbije za Betu ocenjuje da se odluka vaga na osnovu dva kriterijuma – koruptivnog i političkog.

Kako ističe, novosadskoj vlasti ne odgovaraju izbori u decembru jer neće moći da donese budžet niti urbanističke planove neophodne za nastavak „koruptivnih poslova“.

„Ne treba smetnuti s uma da je Novi Sad grad kojim upravljaju Zvonko Veselinović i Andrej Vučić. Ukoliko ne budu doneli budžet, a neće moći da ga donesu, i ukoliko budu svedeni na odluku o privremenom finansiranju, to znači da u narednom periodu neće biti velikih investicija, što je za njih uvek izvor korupcije, a neće biti ni socijalnih davanja“, navodi Novaković.

Bora Novaković Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Takođe, nastavlja, neće biti usvojena dva plana detaljne regulacije – jedan koji se tiče izgradnje „tajkunskog naselja ‘Novi Sad na vodi’„.

„Drugi plan tiče se lokacije preko puta Trandžamenta, koja pripada firmi oslonjenoj na najbližeg saradnika Miloša Vučevića – Slobodana Milića Bocaru, tako da je tu jasan neposredan interes Miloša Vučevića“, ističe Novaković.

Politički razlozi odnose se na činjenicu da na teritoriji Vojvodine ni u jednoj lokalnoj samoupravi nije podneta ostavka, te da je očigledno da se izbori raspisuju samo u opštinama u kojima SNS može da trijumfuje.

Plan je, nastavlja Novaković, da se onda proglašenjem pobede 17. decembra stvori psihoiloško-politički pritisak koji će obeshrabriti opoziciju u Vojvodini i velikom gradovima u Srbiji poput Novog Sada, Niša, Kragujevca.

„Ovo što on (Vučić) radi je trijumf siledžijskog makijavelizma nad zdravim razumom i od toga on neće imati veliku korist, ali će štetu pretrpeti građani Srbije“, poručuje Novaković.

Trg slobode Foto: NSEPK J. Ivanović

Predsednica novosadskog odbora Lige socijaldemomkrata Vojvodine – Vojvođani Maja Mrnuštik ocenjuje da je sve podređeno samovolji jednog čoveka iz Beograda, te da će odluka biti doneta u skladu sa ličnim interesom Srpske napredna stranke.

„U ponedeljak u ponoć je poslednji rok, tako da će gradonačelnik Novog Sada sačekati svoje mišljenje, pa kada ga bude dobio, onda će ga, nadamo se, i nama saopštiti“, ističe ona.

Mrnuštik poručuje i da je LSV-Vojvođani obnovljena u Novom Sadu, te da je sa novim ljudima i novom energijom spremna za izbore kad god oni bili.

Ukoliko se u Novom Sadu ne bude išlo na birališta u decembru to će, prema rečima Mrnuštik, biti „jasan znak da su oni gotovi“.

„Šta god budu uradili, neće ih spasiti od gubitka vlasti na sledećim izborima, pogotovo u Vojvodini, Novom Sadu i većim gradovima u Srbiji“, navela je ona.

BONUS VIDEO I pored protesta građana i opozicije izglasano – gradiće se Novi Sad na vodi!

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar