Foto: Shutterstock

Sve je jasnije da će deo opozicije oko SSP, DS i NS izaći na izbore 3. aprila i to sa zajedničkom listom. Prema saznanjima lista “Nova”, ta koalicija će najverovatnije imati nestranačkog kandidata za gradonačelnika Beograda, dok se kao kandidat za predsednika pominje Zdravko Ponoš, potpredsednik NS. Naš izvor navodi da bi funkcionerka SSP Marinika Tepić trebalo da bude nosilac liste na parlamentarnim izborima.

Zajednički izlazak na izbore SSP Dragana Đilasa, DS, NS Vuka Jeremića, PSG i PzP još nije do kraja dogovoren, ali je sve izvesnije da će se to dogoditi. Kako navodi izvor “Nove”, na izborima za Beograd, gde postoje i najveće šanse da sa vlasti padne SNS, taj deo opozicije će najverovatnije imati nestranačkog kandidata za gradonačelnika.

Navodno se već zna i ko bi to mogao da bude, ali pomenute opozicione stranke još nisu spremne da sa imenom izlaze u javnost.

Sa druge strane, ne postoje konkretni dogovori oko kandidata za predsednika države. Međutim, u tom kontekstu se pominje Zdravko Ponoš, potpredsednik NS. Ipak, u stranci koju predvodi Vuk Jeremić nisu doneli odluku o tome.

Na pitanja da li je tačno da će Ponoš kandidovati za šefa države, iz ove stranke su odgovarali da imaju više mogućih kandidata za tu funkciju.

List “Nova” pokušao je juče da kontaktira Ponoša, ali je bio nedostupan. On je pre nekoliko nedelja, gostujući u “NewsMax Adria”, rekao da na tu temu nije bilo razgovora i dodao da bi opozicija prvo trebalo da se dogovori da traži zajedničkog kandidata.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Rekao sam da bih u tom slučaju razmislio da li da moje ime ide u šešir sa imenima u odnosu na koja će se obavljati istraživanja javnog mnjenja… Ko god da bude kandidat, zateći će razvaljenu zemlju“, zaključio je Ponoš.

Sa druge strane, za nosioca liste na parlamentarnim izborima SSP je predložio Mariniku Tepić, a izvor “Nove” kaže da taj predlog do sada niko nije dovodio u pitanje.

Za Dragana Popović, direktora Centra za praktičnu politiku, ovakav razvoj situacije nije iznenađenje. On za list “Nova” kaže da se očekivalo da taj deo opozicije izvuče nestranačkog kandidata ili za beogradske ili za predsedničke izbore.

Dragan Popović Foto;N1

“Pre za beogradske, jer su beogradski važniji. Niko nema tu vrstu iluzije da može da pobedi Aleksandra Vučića u direktnom sukobu. Svi očekuju da se načne režim pre svega u Beogradu, a da se onda razmišlja u drugim varijantama. Resursi opozicije su ograničeni – i ljudski i materijalni i medijski. U takvim okolnostima pretpostavljam da će sve snage da koncentrišu na beogradske izbore. I taj koji bude trčao za predsednika, moraće da prilično da se osloni na sebe i sumnjam da će moći puno infrastrukturne podrške da mu pruže. Može se desiti i da ako taj ko bude kandidat to bude znao da iskoristi, on može sebi da izgradi vrlo dobru poziciju za budućnost”, zaključuje Popović.

On smatra da je dobro rešenje da Marinika Tepić bude nosilac liste na parlamentarnim izborima.

“Njihova je stvar kako će da se dogovore međusobno, ali svakako Marinku treba staviti na neku od čelnih mesta. Da li da nosi listu ili da bude kandidatkinja za predsednika, to je stvar odluke opozicionih partija. Ona je već isprofilisala sebe i dosta je jak adut opozicije. Sa druge strane, mene iskreno raduje povratak političara u političku arenu. Razumem prednost nestranačkih ličnosti. Politika u Srbiji je uništena zahvaljujući naporu vlasti da se ona uništi, ali ja bih voleo da političari konačno da preuzimaju odgovornost i da oni budu ti koji nose liste i pretenduju na ključne pozicije u državi”, kaže Popović.

Da opozicija može najbolji rezultat da ostvari u Beogradu, pokazuju gotovo sva istraživanja javnog mnjenja. Prema istraživanju Demostata, vlast i opozicione stranke imaju jednake šanse na izborima u glavnom gradu.

Na pitanje koja stranka može da reši probleme glavnog grada, 31 odsto Beograđana reklo je da je to koalicija SNS i SPS, dok 14 odsto njih veruje da je to grupacija opozicionih stranaka oko SSP, DS i Narodne stranke. Oko sedam odsto Beograđana smatra da bi probleme mogla da reši koalicija zelenog bloka, koju čine pokret Ne davimo Beograd, ZZS Nebojše Zelenovića i ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta. Uz ostale opozicione stranke taj procenat ukupno iznosi 31 odsto.

BONUS VIDEO Deo Srbije u medijskom mraku: Kako se informišu građani osuđeni na isključivo režimske kanale?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare