Nikola Parun, politikolog
Nikola Parun Foto: N1

Politikolog Nikola Parun smatra da Srbija nema trenutno opozicionog kandidata koji bi mogao da pobedi aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića na izborima, i da bi takav morao da dođe sa strane, "moraće da bude neko iz sveta sporta, kulture, umetnosti, neko ko ima dovoljno veliku popularnost, nema veze sa SNS i ko će se u punom kapacitetu uključiti u opozicioni angažman". Dodaje da trenutno imamo najmanje dva jaka opoziciona lidera - Vuka Jeremića i Dragana Đilasa, "ali nedovoljno jaka da okupe sve nezadovoljne ili celu opoziciju".

Zbog balasta svoje prošlosti teško da mogu da prebace taj neki psihološki prag od 20 do 25 odsto na svoje ime. Kad kažem balast ne mislim nužno da su nekog ubili ili bili korumpirani, ja ne bih bio tako oštar, ali mislim da ih veći deo Srbije tako vidi. Problem za njih je što ih tako vide i oni koji bi mogli da budu deo korpusa opozicionih birača“, kaže Parun u Novom danu na TV N1.

Komentarišući „preporučivanje“ lidera pokreta Dveri Boška Obradovića za kandidata za predsednika, Parun ističe da Obradović time „suštinski radi za vlast, jer on kao kandidat ne može nikoga da pobedi, a posebno ne Vučića“.

„Da iskreno želi da sruši Vučića, podržao bi nekoga ko može da pobedi Vučića“, navodi politikolog.

Smatra i da je najava nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića da bi on mogao da bude kandidat opozicije za predsednika osuđena „na vrlo veliki neuspeh, osim ako se u narednih godinu dana zemlja ne prevrne u potpunosti“.

Na pitanje šta je najveća nepoznanica u predstojećem dijalogu vlasti i opozicije, Parun smatra da je to kako će se dogovoreno izvesti, ukazujući da će opozicija biti osuđena na milost vlasti.

„Ako iz ovog dijaloga i proizađe nešto dobro, to neće biti radikalno dobro, suštinski će isti problemi ostati na izbornim mestima kao i ranije“, smatra on.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar