Foto: Arhiva

Situacija u taboru opozicije, koja je bojkotovala prethodne izbore, ni izbliza nije blizu dogovora. Glavni problem je i dalje na relaciji Dragan Đilas - Vuk Jeremić i do njihovog zajedničkog susreta još nije došlo.

Skupština slobodne Srbije je dala predlog sporazuma u kome se navodi da je krajnji rok za dogovor 15. novembar. Taj rok je, prema saznanjima „Nove“, na poslednjem sastanku, održanom u nedelju, pomeren za sedam dana, odnosno do 22. novembra.

Prema saznanjima našeg lista, sastanku su prisustvovali predstavnici Skupštine slobodne Srbije, Narodne stranke i Demokratske stranke. Poziv je dobila i Stranka slobode i pravde, ali se pozivu nisu odazvali.

Još bez odluke o izlasku na izbore

Zvanična odluka o izlasku na izbore nije doneta i još nema dogovora ni oko podele kvota.

Foto: Vesna Lalić

Podsetimo, kako su pregovori praktično dospeli u ćorsokak, Skupština slobodne Srbije je nedavno izašla sa predlogom kako podeliti kvote, kako izabrati kandidata za predsedničke izbore i za gradonačelnika Beograda.

U dokumentu pod nazivom „Dogovor 4“, pored toga što se predlaže način raspodele mandata, objašnjeno je i ko bi trebalo da bude kandidati za predsednika i gradonačelnika Beograda.

Predlog Skupštine slobodne Srbije

Kad je reč o beogradskim izborima, njihov predlog je da kandidat za gradonačelnika i nosilac liste bude nestranačka ličnost koju predlaže SSS, da predsednici stranaka ne mogu biti na listi za odbornike, a da na prvih 28 osvojenih mesta, podela mandata ide ovako: SSP (11), DS(5), NS (5) i SSS (7).

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Što se republičkih izbora tiče, predlog je da se prvih 50 osvojenih mandata raspodeli na sledeći način: SSP (20), DS(12), NS (12) i SSS (6). Po pitanju predsedničkih izbora, Skupština slobodne Srbije predlaže da sve četiri strane predlože po dva nestranačka ili stranačka kandidata.

Od ukupno osam kandidata, izabraće se četiri, za koja će se zatim uraditi istraživanja, a onda će se na osnovu toga glasati za najboljeg kandidata za predsedničke izbore.

Za predstavnike opozicije ni ovaj predlog nije prihvatljiv.

S druge strane, iako je do izbora ostalo nešto više od četiri meseca, ovaj deo opozicije do danas nije izašla ni sa jednim predlogom za kandidate niti su zvanično saopštili odluku o izlasku na izbore.

Bonus video: Deo Srbije u medijskom mraku

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare