Nikola Petrović i Aleksandar Vučić Foto:Vesna Lalić

Nikola Petrović, kum predsednika države Aleksandra Vučića i bivši direktor „Elektromreže Srbije“ (EMS), ponovo je u centru pažnje javnosti, nakon što je otkriveno da je krio vlasništvo nad jednom ofšor kompanijom na Britanskim Devičanskim ostrvima u vreme kada je bio direktor EMS-a. Petrović, međutim, ima veoma razgranat biznis i u Srbiji. Kako je otkriveno, kum predsednika države, osim što je vlasnik 10 mini-hidroelektrana preko suvlasništva u pojedinim firmama, istovremeno se bavi uvozom lekova i razvojem tehnologija za solarnu energiju, a nedavno je objavljeno da je kupio i avio-kompaniju od kontroverznog biznismena Stanka Subotića.

Međunarodni projekat “Pandorini papiri” otkrio je sakrivene poslove nekoliko desetina svetskih lidera i više stotina funkcionera iz čak 90 država. U novootkrivenim dokumentima pojavilo se i ime Nikole Petrovića, kuma predsednika države Aleksandra Vučića, člana SNS-a i bivšeg direktora državne kompanije “Elektromreže Srbije”.

Kako je pisao KRIK, otkriveno je da je Petrović 2016. bio vlasnik ofšor kompanije „Arkshore International“ na Britanskim Devičanskim ostrvima, preko koje je imao račun u Švajcarskoj u vreme dok je bio direktor EMS-a.

Vlasništvo nad tom firmom nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije i time počinio krivično delo, jer je po zakonu bio dužan da to učini.

Britanska Devičanska Ostrva (BVI) je mala ostrvska država u Karipskom moru i ozloglašena ofšor destinacija, jer se podaci o vlasnicima firmi u ovoj zemlji čuvaju kao najstroža tajna.

KRIK je pisao i da firma „Arkshore International“ nije jedina ofšor kompanija koju je imao Petrović. U januaru 2019. osnovao je kompaniju „Fabergé Advisors” u Luksemburgu i tako tajno ušao u niz poslova u Srbiji – uvoz lekova, razvoj tehnologije za solarnu energiju, kao i avio-prevoz.

Posredstvom ove firme, Petrović je kupio avio-kompaniju „Air Posh” od Stanka Subotića. KRIK je otkrio da je prodaja obavljena ispod cene, jer je Petrović firmu platio 100.000 evra, a ona u svom posedu ima avion vredan više od pola miliona evra.

Vučić: Nemam pojma čime se bavi moj kum

Upitan da prokomentariše ove navode, Vučić je u februaru ove godine na konferenciji za novinare rekao da nema pojma čime se bavi njegov kum Nikola Petrović, navodeći da ima 75 kumova.

Nikola Petrović i Aleksandar Vučić Foto:Vesna Lalić

“Nikada se nisam vozio ni njegovim autobusima, ni avionima, niti bilo čim drugim. Nemam pojma šta on kupuje i čime se bavi, čovek se bavi poslom privatnim, bio je bogat uvek“, naveo je Vučić.

Kako je pisao “Danas”, dan nakon objave vesti o kupovini avio-kompanije, Petrović je postao vlasnik dela firme u Srbiji – „Krasius IT solušn“. On je kupio i većinske udele u firmama „Storenergy“, kao i 51 odsto kapitala firme „Krasius“, koja je plaćena 51 dinar.

Unosan biznis sa MHE

Mediji su objavili da je Vučićev kum vlasnik, preko povezanih firmi, bar 10 mini-hidroelektrana u Srbiji. Prema istraživanju CINS-a, od oko 21,5 miliona evra, koliko je država isplatila vlasnicima malih hidroelektrana (MHE) za otkup struje u 2020. godini, najviše je, preko 2,8 miliona, otišlo Elektroprivredi Srbije (EPS).

Foto: Predrag Ilić/Facebook/Сачувајмо рeke Србије

Druge po zaradi su bile firme čije se vlasništvo povezuje sa kumom predsednika Vučića, kojima je isplaćeno nešto manje od 1,9 miliona evra. I to je iznos koji se odnosi samo na prošlu godinu.

I o ovom segmentu njegovog biznisa govorio je Vučić, navodeći da mu je dozvole za MHE dao DS.

“Jedinu vezu sa državom Nikola Petrović je imao kada mu je režim Demokratske stranke davao dozvole za neke hidroelektrane“, rekao je predsednik države.

Afera „reketiranja“

Malo ljudi je znalo ko je Nikola Petrović dok nije seo u fotelju direktora EMS-a. Tačnije, sve do afere “Prisluškivanje” nije bio spominjan u medijima.

Naime, 2015. su se u javnosti pojavili detalji telefonskog razgovora tadašnjeg čelnika DS Bojana Pjatića i Lidije Udovički, jedne od nekadašnjih direktorki „Kontinental Vinda“, a u kojima se pominje da je Petrović navodno od Udovički tražio dva miliona evra kako bi vetro-park pomenute firme priključio na mrežu EMS-a.

On je tvrdio da nikad nije video Udovički, a na tu aferu je stavljena tačka nakon što je testiran na poligrafu, na kojem je, navodno, prošao.

Treba podsetiti da je direktorka „Kontinenetal Vinda“ bila sadašnja premijerka Ana Brnabić.

Novinari “Nove” pozvali su Petrovića na broj poznat redakciji, ali on do zaključenja ovog broja nije odgovorio na naš poziv i poruku.

Luksuzne vile na Dedinju i Košutnjaku
Kako je pisao KRIK prošle godine, Nikola Petrović je vlasnik dve vile. Jednu, površine od oko hiljadu kvadrata, nedaleko od Partizanovog stadiona i Kuće cveća, izgradio je 2019. Druga se nalazi na Košutnjaku i vodi se na ime njegove supruge. Taj luksuzni objekat ranije je bio u vlasništvu države i Petrovići su ga tri godine izjamljivali od DIPOS-a, preduzeća za iznajmljivanje i održavanje državnih nepokretnosti.

 

Bonus video: Georgiev o Vučićevim vezama sa huliganima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar