Ognjen Radonjić, Utisak nedelje
Ognjen Radonjić Foto: Ivan Dinić/Nova S

Sankcije su simboličan čin kojim treba da se ogradimo do Rusije. Uostalom tako je više-manje i u Evropi – oni i dalje uvoze rusku naftu i gas što im je ključno za funkcionisanje njihovih privreda.

Sa druge strane, zbor rekordnog skoka cena hrane i energenata Rusija je značajno povećala svoje izvozne prihode, tako da ne vidim da ih te sankcije nešto posebno pogađaju. Tako da osim Zapadnog licemerja, te sankcije služe kao meki pritisak za rešavanje statusa Kosova – kaže u razgovoru za Danas Ognjen Radonjić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu.

*Imajući u vidu da Vučič često menja izjave i povlači neočekivane poteze, šta predviđate da će biti koliko sutra?

„Što se tiče predsednikovog manipulisanja javnim mnjenjem to je njegova uobičajena strategija, zavisno od dnevnih rejting izveštaja koje dobija. Primera radi, nije se on odlučio za navodnu zabranu iskopavanja litijuma zato što se uplašio ljudi na autoputu već zato što je protest podržao Novak Đoković. Pokazatelj njegove veštine vladanja je to što se ubrzo nakon toga Đoković našao na njegovom i nedugo potom, Vulinovom kanabeu, kao i naprednjačkom predizbornom spotu. Tako da sutra se ništa neće desiti osim uobičajenog kuvanja javnog mnjenja sa ciljem da se ono dalje sedira, podgrevaju egzistencijalni strahovi, da oni koji tome i dalje odolevaju konačno prestanu da misle svojom glavom i da se dokrajči svaka pomisao na promenu“

*Aleksandar Vučić je u prekjučerašnjem intervjuu za Blumberg rekao da se mesecima nije čuo sa predsednikom Rusije, Vladimirom Putinom, naznačivši da je učešće Rusije u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Srbijom samo šest odsto, kao i da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine. Kako ste razumeli ovaj „paket“ izjava?

PROČITAJTE JOŠ

„Za unutrašnju upotrebu. Ono što je ključno je da naša privreda ne može da funkcioniše bez ruske nafte i gasa. Najveći srpski gigant je NIS koji je u ruskom vlasništvu. On uplaćuje masivne poreze i zapošljava hiljade ljudi. Sa druge strane, to što Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, šalje joj humanitarnu pomoć i prodaje oružje samo otkriva činjenicu da ključno zavisimo od Zapadnih investicija i trgovine sa Zapadom. Ukoliko bi se ovaj kanal zatvorio srpska privreda bi koliko sutra kolabirala. Između Scile i Haribde izbor ove vlasti je odugovlačenje, a kao što znamo, sa odugovlačenjem će ponude koje Srbija dobija biti sve gore. To nam se desilo devedesetih i desiće se opet, a krajnji ishod nećemo izbeći. U međuvremenu, ova klika produžava svoj vek trajanja i bogati se otimajući javne resurse“.

Opširnije pročitajte na sajtu Danasa.

BONUS VIDEO: Ognjen Radonjić o efektima javne sednice Vlade i Vučića, kolapsu Milorada Grčića i EPS-a

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar