ambasador SAD u Prištini

"Radoičić je preko svojih advokata preuzeo odgovornost za napad u Banjskoj. On je kriminalac koji mora da odgovara“, izjavio je američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer, prenosi Gazeta Express.

Hovenijer je govorio za ovaj medij nakon sinoćnog objavljivanja fotografije na društvenoj mreži „X“, koja se potom proširila i na druge mreže, a na kojoj se vidi kako nekadašnji potpredsednik Srpske liste sedi za stolom sa ambasadorom Srbije u SAD, Markom Đurićem.

Prema izveštavanju pojedinih medija, navodno su uslikani u Srbiji, odnosno u jednom restoranu u Beogradu, prenosi KoSSev.

Međutim, nije poznato kada je nastala fotografija ambasadora Srbije u SAD i bivšeg potpredsednika Srpske liste kojem je ova zemlja uvela sankcije zbog korupcije i koji se najverovatnije sada nalazi na INTERPOL-ovoj poternici.

Na ova pitanja nije odgovorio ni sam Đurić koji se danas oglasio objavom na društvenoj mreži „X“. Iako nije konkretno spomenuo Radoičića, kao i fotografiju koja je juče objavljena, Đurić je poručio da „nikada nije krio niti se stideo vrlo javnih kontakata koje ima u okviru posla koji obavlja“.

U odgovoru za Gazeta Express, američki ambasador u Prištini danas u međuvremenu poručuje – „upoznati smo sa medijskim izveštajima o navodnom sastanku”.

Sa druge strane, kaže da je poznat stav SAD-a o Milanu Radoičiću.

„Gospodin Radoičić je pod sankcijama američke vlade zbog umešanosti u korupciju i transnacionalni organizovani kriminal“.

Sa druge strane, Hovenijer podseća na to da je Radoičić preuzeo odgovornost za dešavanja u Banjskoj 24. septembra.

PROČITAJTE JOŠ

„On je preko svojih advokata preuzeo odgovornost za napad u Banjskoj. On je kriminalac koji mora da odgovara“, naveo je američki ambasador, prenosi Gazeta Express.

Ujedno podseća na zahtev svoje vlade upućen zvaničnom Beogradu, u vezi sa svim pripadnicima grupe Srba koja se u Banjskoj sukobila sa Kosovskom policijom.

„Kao što su rekli visoki zvaničnici američke vlade: Srbija mora da pozove na odgovornost one koji su umešani u napad koji su izveli pripadnici paravojnih jedinica etničkih Srba u Banjskoj koji je rezultirao tragičnom smrću narednika Kosovske policije“, dodao je on, prenosi Gazeta Express.

Foto: Printscreen/Facebook/Xhelal Sveçla

Podsetimo, 24. septembra došlo je do oružanog sukoba između naoružane grupe Srba i pripadnika Kosovske policije. Tada je prvo u ranim jutarnjim satima na ulazu u selo ubijen narednik redovne jedinice Kosovske policije. U ovom mestu su potom ubijena tri člana grupe Srba, a više njih ranjeno, dok su tri osobe uhapšene.

Milan Radoičić je potom preuzeo odgovornost za organizaciju napada, nakon čega je početkom oktobra priveden, ali i pušten u roku od 24 sata, jer je Viši sud u Beogradu odbio predlog tužilaštva za određivanje mere pritvora.

Rešavanje slučaja Banjska i privođenje odgovornih pravdi – jedan je od zahteva prema Beogradu koji neretko ponavljaju zapadni zvaničnici, a najčešće upravo oni iz SAD-a.

BONUS VIDEO: Milan Radoičić završio na poternici INTERPOL-a 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare